`AB dijital vergi planını gözden geçirmeli`

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği’nin Google ve Facebook gibi büyük şirketlerin dijital gelirlerine yüzde 3 vergi getirme planını gözden geçirmesi gerektiğini belirterek, `Dijital verginin sadece 2020 yazına kadar küresel bir anlaşma olmaması durumunda uygulanması gerekir` dedi.

06.11.2018 Cuma 17:15

Güncelleme : 07.11.2018 Cuma 11:32

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği Maliye Bakanları  toplantısında yaptığı konuşmada, AB’nin vergi kaçırmakla suçlanan büyük şirketlerin dijital gelirlerine yüzde 3 oranında vergi getirme planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AB’nin söz konusu dijital vergi planını gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizen Scholz, “Dijital vergi sadece 2020 yazına kadar küresel bir anlaşma  olmaması durumunda uygulanması gerekir”diye konuştu. Scholz, AB’nin gözden geçireceği planda, söz konusu verginin kapsamının azaltılması ve veri satışından  elde edilecek geliri kapsamaması gerektiğini vurguladı.

AB’nin planladığı söz konusu vergi, iş modellerini dijitale dönüştürme sürecinde olan Alman şirketlerini olumsuz etkileyeceği için Alman sanayiciler  tarafından eleştiriliyor.

Alman Sanayi Federasyonu'ndan (BDI) bugün yapılan açıklamada, "BDI dijital verginin uygulanmasına karşı. Bu, Alman sanayisine de zarar verir. Çünkü  şirketlerimiz şu anda iş modellerini dijitale dönüştürme sürecinde. Dijital bir vergi, bu süreci etkileyecek ve çifte vergilendirme riski taşıyacak" ifadeleri kullanıldı.

AB ülkeleri, şirket karlarını birlik dışındaki düşük verginin olduğu  ülkelere yönlendirerek vergi kaçırmakla suçlanan büyük şirketlerin dijital  gelirlerine yüzde 3 vergi getirmeyi planlıyordu. Söz konusu vergi, uluslararası geliri 750 milyon euro olan ve internetten satışı 50 milyon euroyu bulan  şirketleri kapsıyor. Bu kategoriye giren en az 115 şirket mevcut.

AB ülkelerinde dijital vergi konusunda ABD’nin kendi şirketlerini  korumak için misilleme yapacağı endişesiyle fikir ayrılıkları oluştu. Fransa'nın  uzun zamandır desteklediği plana İrlanda karşı çıkıyordu.

Planın yürürlüğe girmesi için bütün AB ülkelerinin destek vermesi  gerekiyor. Planın kardan çok, şirketlerin satışını hedef alması da eleştiri konusu. AB'nin dijital vergiyi uygulamaya geçirmesi halinde yıllık 5 milyar euroya yakın vergi toplanması bekleniyor.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü