AB Liderler Zirvesi tekrar uzatıldı

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri, yeni tip corona virüsün (Kovid-19) ekonomik etkilerine karşı hazırlanan kurtarma programı ve gelecekteki bütçe konusunda cuma gününden bu yana devam eden müzakerelerde henüz anlaşma sağlayamazken zirve programı tekrar uzatıldı.

20.07.2020 Cuma 08:52

Güncelleme : 20.07.2020 Cuma 14:27

AB Konseyi Başkanı Sözcüsü Barend Leyts, Twitter hesabından yaptığı  paylaşımda, cuma gününden bu yana Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler  Zirvesi'nin uzatıldığını açıkladı.

Leyts, liderlerin toplantılara bir süre ara verdiklerini, öğleden  sonra tekrar bir araya geleceklerini bildirdi.

AB Liderler Zirvesi'nin 17-18 Temmuz tarihlerinde yapılması  planlanmıştı. Görüşmelerde uzlaşı sağlanmadığı için program uzatılmıştı.

ZİRVE HAKKINDA

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlık ettiği zirveye, üye 27  ülkenin devlet veya hükümet başkanları ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der  Leyen katılıyor.

Zirvede, salgının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan toplam 750  milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile yaklaşık 1 trilyon avroluk AB'nin  2021-2027'deki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı müzakere  ediliyor.

Liderler, kurtarma programının boyutunu, içerisindeki hibe ve  kredilerin miktarını ve bunlar için uygulanacak denetim mekanizmasıyla  koşullarını ele alıyor.

AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesini de müzakere eden liderler, bütçenin  boyutunu, harcama alanlarını ve üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı  sağlayacaklarını tartışıyor.

Üye ülkelerin oy birliğiyle belirlenecek kurtarma paketi ve  gelecekteki bütçe konusunda anlaşma sağlanması için AB ülkeleri arasında zorlu  müzakereler gerçekleşiyor.

TARTIŞMALAR

AB ülkeleri içinde "Tutumlu 4'lü" olarak adlandırılan Hollanda,  Danimarka, İsveç ve Avusturya, özellikle kurtarma programındaki hibeleri soğuk  karşılıyor.

Bu ülkeler, ihtiyaç duyan AB ülkelerine "koşullu" biçimde kredi  verilmesini ve bunların ileride geri ödenmesini istiyor.

Söz konusu ülkeler, hibe verilmesi durumunda sıkı bir denetim  mekanizması talep ediyor.

Macaristan ve Polonya, AB fonlarının hukukun üstünlüğü şartına  bağlanmasına soğuk bakıyor. Böyle bir durumda bütçe ve kurtarma programını veto  etmeyi planlıyor.

AB bütçesi ve kurtarma programına ilişkin karar, üye ülkelerin AB  Konseyindeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayıyla alınıyor.
"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi