ABD borsalarında Draghi rallisi

New York borsasında endeksler, pozitif bilançolar ve Avrupa Merkez Bankası`ndan (ECB) gelen teşvik sinyaliyle "ralli yaptı".

23.10.2015 Cuma 08:44

Güncelleme : 23.10.2015 Cuma 10:50

Dow Jones Endeksi yüzde 1,85 değer kazanarak 17 bin 486 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi de yüzde 1,66 artışla 2 bin 52 puana çıkarak, son haftaların en yüksek seviyesine yükseldi. Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 1,66 primle 4 bin 920 puandan kapandı.

Endekslerin yönü üzerinde ECB'nin faiz oranlarını sabit tutma kararının yanı sıra Başkan Mario Draghi'nin parasal genişleme programını aralıkta tekrar değerlendireceklerini açıklaması etkili oldu. Draghi, zayıflayan küresel ekonominin Avro Bölgesi'ni olumsuz etkileyebileceğini ve hali hazırda düşük olan büyüme ve enflasyona yönelik risklerin devam ettiğini kaydetti. Piyasalar, Draghi'nin bu açıklamalarını, ECB'nin ekonomiyi desteklemek için teşviklerini sürdüreceği şeklinde yorumladı.

Piyasalardaki rallide ayrıca Mc Donald's ve Ebay gibi büyük şirketlerin beklentileri aşan bilançoları önemli rol oynadı. Buna göre, Mc Donald's yılın 3.çeyreğinde hisse başına karı 1,40 dolarla 1,27 dolar seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı. Şirketin karı, böylece geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28 yükselerek, son 2 yılda ilk kez artmış oldu. Mc Donalds'ın hisseleri olumlu bilançonun ardından yüzde 8'in üstünde değer kazandı.

Benzer şekilde, Ebay de 3.çeyrekte hisse başına 0,43 dolar kar elde ederek, yatırımcıların yüzünü güldürdü. Şirketin hisse başı karına ilişkin beklenti 0,40 dolar olarak öngörülmüştü.

ABD'de bilançosunu bugüne kadar açıklamış olan firmalardan yüzde 74'ünün beklentilerin üzerinde kar etmesi dikkati çekti.
Diğer taraftan, ülkede bugün açıklanan ekonomik verilere göre, 2. el konut satışları eylülde yüzde 4,7 artarak son 8 yılın en yüksek ikinci seviyesindeki kaydetti. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 259 binle beklentinin altında gerçekleşti.

"
En Çok Okunan Haberler

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?