ABD borsası, FOMC`nin ardından ralli yaptı

New York borsasında endeksler, Federal Açık Piyasa Komitesi`nin (FOMC) faizleri sabit tutma kararının ardından önce dalgalı seyrederken sonra "ralli yaptı".

29.10.2015 Cuma 09:03

Güncelleme : 29.10.2015 Cuma 10:52

Dow Jones Endeksi 197,96 puan (yüzde 1,13) değer kazanarak 17,779,39  puana, Standard & Poor's 500 Endeksi de 24,31 puan (yüzde 1,18) artışla 2,090,20  puana ulaştı. Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 65,54 puan (yüzde 1,30) primle  5,095,69 puana yükseldi.

Endekslerin üzerinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikalarını  belirleyen FOMC'nin ekim toplantısında faizleri değiştirmemesi belirleyici rol  oynadı.

ABD ekonomisinin Eylül ayında yapılan son toplantıdan bu yana ılımlı  derecede büyümeyi sürdürdüğü belirtilen toplantı bildirisinde, istihdam artış  hızının ise düştüğü kaydedildi. Öte yandan, eylül toplantısının karar metninde  yer alan 'küresel ekonomi ve finansal gelişmeler ekonomik aktiviteyi bir şekilde  olumsuz etkileyebilir' ifadesinin bildiriden çıkarılması dikkati çekti.

Bildirinin faiz kararına ilişkin bölümünde ise "Komite, tam istihdam  ve fiyat istikrarında devam eden ilerlemeyi desteklemek için federal fon faiz  oranını yüzde 0 ile 0,25 arasında tutma kararını teyit etti. Komite, faizlerin  bir sonraki toplantıda artırıp artırmayacağına yönelik kararı, tam istihdam ve  yüzde 2 enflasyon hedeflerine yönelik görülen ve beklenen ilerlemeyi  değerlendirerek verecek. Bu değerlendirmede, istihdam şartları, enflasyon  göstergeleri ve beklentilerinin yanı sıra finansal ve uluslararası gelişmeleri de  içeren geniş kapsamlı verileri göz ününe alınacak" ifadeleri yer aldı.

Toplantı bildirisine göre, faiz oranlarını sabit tutma kararı 9'a  karşı 1 oyla alındı. Faizlerin artırılmasından yana görüş bildiren Richmond Fed  Başkanı Jeffrey Lacker ise geçen toplantıda olduğu gibi karara muhalefet etti.

Analistler, toplantının sonuç bildirisini, Fed'in faiz artışına  Aralık'ta başlama olasılığını hala masada tuttuğu şeklinde değerlendirdi.

Bu arada, ABD piyasalarının yarın takip edeceği gelişmelerin başında  üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisi geliyor. Ayrıca, haftalık işsizlik maaşı  başvuruları ve Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın konuşması da izlenecek  gelişmeler arasında yer alıyor.

  

 

  

"
En Çok Okunan Haberler

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?