`ABD ekonomisi olası resesyondan etkilenmez`

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, gelecek yıllarda ABD ekonomisinde durgunluk görülme olasılığının oldukça düşük olduğunu, hatta ABD ekonomisinin olası bir resesyondan etkilenmeyeceğini öngördü.

02.01.2020 Cuma 15:53

Güncelleme : 03.01.2020 Cuma 13:14

Goldman Sachs ekonomistlerinin hazırladığı rapor, ekonomik büyümeye yönelik mevcut risklerin oldukça düşük olduğunu gösterdi. Raporda, 1980'de başlayan ve düşük enflasyon ile sürdürülebilir büyümenin desteklediği düşük volatiliteyi temsil eden Büyük Moderasyon dönemi göstergelerinin devam ettiği belirtildi.

Goldman Sachs ekonomistleri Jan Hatzius ve David Mericle, raporda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Genele bakıldığında Büyük Moderasyona yol açan değişimlerin aynı kaldığını ve ekonominin şu an resesyona daha dayanıklı olduğunu görüyoruz. Yeni riskler oluşabilir, fakat buna rağmen petrol şokları, enflasyon harareti ve finansal dengesizlikler gibi mevcut durgunluğun ana sebeplerinin hiçbiri endişe verici görünmüyor."

ABD ve Çin ticaret savaşı, küresel ekonomideki zayıflıklar ve Brexit'in öncülüğündeki jeopolitik riskler, ABD ekonomik büyümesinde çeşitli endişeler oluşturmuştu.

Bunun yanında, önceki yedi resesyonun habercisi olması sebebiyle, iki yıllık ABD tahvil getirisinin 10 yıllık tahvil getirilerini aşmasıyla oluşan iç tahvil getirisi eğrisi de yatırımcılarda izlenen endişeli görünümü desteklemişti.

Fakat söz konusu getiri eğrisinin eski haline dönmesi ve ABD ile Çin'in ticaret anlaşması üzerinde uzlaşmasıyla endişelerin azalmasına paralel olarak, New York Fed gelecek 12 ayda ABD ekonomisinde resesyon görülme olasılığını yüzde 24.6 olarak belirledi.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma