ABD imalat sanayi sektörü ağustosta daraldı

ABD`de ISM İmalat Sanayi Endeksi ağustosta 50`nin altında gerileyerek sanayi sektörünün 6 aydır ilk kez daraldığını gösterdi.

01.09.2016 Cuma 17:44

Güncelleme : 02.09.2016 Cuma 08:23

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan İmalat Sanayi  Endeksi, haziranda önceki aya kıyasla 3,2 puan azalarak 49,4 oldu. Şubat ayından  bu yana ilk kez 50'inin altına düşen endekse yönelik beklenti 52 seviyesindeydi.

ISM İmalat Sanayi Endeksi, perakende, inşaat, kamu, sağlık ve finansal  hizmetleri de içeren, toplamda 18 sektörden 300'ü aşkın şirket yöneticisiyle  yapılan anket sonuçlarına göre hesaplanıyor. Endeksin 50 ve üzerinde değerler  alması sektördeki genişlemeye, 50'nin altında kalması ise daralmaya işaret  ediyor.

Analistler, beş ay 50'nin üzerinde seyrettikten sonra ağustosta 49,4'e  gerileyen endeksi, imalat sektöründeki toparlanmanın sekteye uğradığı şeklinde  değerlendirirken, gelecek ayki verilerin daralmanın bir trend olup olmadığını  anlamak açısından büyük önem kazandığını belirtiyor. 

ABD'de yine bugün açıklanan ağustos ayı PMI İmalat Sanayi Endeksi ise  52 ile beklentinin hafif altında gerçekleşti. Söz konusu endekse ilişkin beklenti  52,1 olarak öngörülmüştü. 

Öte yandan, ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, temmuz ayı  inşaat harcamaları yüzde 0,6 artış beklentisinin karşın değişim  göstermedi. Haziran ayına ilişkin inşaat harcamalarındaki değişim ise yüzde 0,6  düşüşten, yüzde 0,9 artışa revize edildi. 

Bu arada, güne yükselişle başlayan New York borsası, açılış zilinden  yarım saat sonra gelen sanayi verilerinin etkisiyle negatife döndü.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı