ABD para birimi ‘devalüasyon‘dan zarar görüyor

Dolar euro karşısında, Çin devalüasyonları sonrası ortaya çıkan durumdan olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

13.08.2015 Cuma 09:05

Güncelleme : 13.08.2015 Cuma 09:39

Euro dolar karşısında, Çin'in devalüasyonunun yatırımcıları yuan almak için kullandıkları euro işlemlerini çözmeye yönelteceği spekülasyonu ile, altı günlük kazancını korudu.

Avrupa ortak para birimi, yuandaki düşüşün euroya destek sağlamasının, Çin'deki politika değişikliğinin Fed'in gelecek ay yapması beklenen faiz artırımını erteletebileceği endişelerinin arttığı bir ortamda, doların güvenli liman niteliğine daha ağır basması sonucu, Nisan ayından bu yana en uzun yükseliş dönemini sürdürdü. Singapur dolarının volatilitesi, traderların bu para birimi Tayland bahtı ve Endonezya rupisi gibi daha sığ para birimleri için gösterge olarak kullanması ile birlikte, üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

New York'ta Sumitomo Mitsui Banking Corp. döviz ve para işlemleri müdürü Masato Yanagiya, "Euro alımları, yuan almak için kullanılan euro pozisyonlarının muhtemelen devalüasyon darbesini yemesinin etkisi ile bir süre daha devam edecek," dedi ve "Fed'in Çin'in durumundan bir tehdit hissettiğini düşünmüyorum, ancak piyasa hareketleri panik durumunda ve pozisyonların yeniden dengelenmesi üzerine odaklanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında, Çarşamba günkü seviyesi olan 1.1159'dan, Tokyo saati ile 12:07'de 1.1136 seviyesine geldi. Parite 1.1214 ile son bir ayın en yüksek seviyesini gördü. Euro yen karşısında ise 138.60'tan 138.54 seviyesine geldi.

Euro gelişmiş ülke para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında, Euro Bölgesi tahvillerinin göstergesi olan ALmanya tahvilleri ile ABD Hazine tahvillerinin faizleri arasındaki farkın Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye daralması ile birlikte, yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Çin, önceki iki gündeki devalüsyonlarının arından, referans kuru bugün de yüzde 1.1 düşürerek dolar başına 6.401'e çekti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma