ABD Senatosundan enerji şirketlerine iyi haber

ABD Kongresi, Amerikan enerji ve maden şirketlerinin hükümetlere yaptığı ödemeleri halka beyan etmesini gerektiren düzenlemenin iptalini öngören yasa tasarısını kabul etti.

04.02.2017 Cuma 10:03

Güncelleme : 06.02.2017 Cuma 09:26

ABD Kongresi, Amerikan enerji ve maden şirketlerinin  hükümetlere yaptığı ödemeleri halka beyan etmesini gerektiren düzenlemenin  kaldırılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.  

ABD Senatosu, Barack Obama yönetiminin, petrol, doğalgaz ve maden  şirketlerine şeffaflık amacıyla 2010'da getirdiği "ödeme beyanı" zorunluluğunun  iptaline yönelik yasa teklifini 47'ye karşı 52 oyla kabul etti.  

Obama'nın politik miraslarını silmeye kararlı olan Cumhuriyetçiler,  Amerikalı şirketlerin, ABD ve diğer ülkelerin hükümetlerine yaptığı ödemeleri  kamuoyu ile paylaşmasının rakiplerine avantaj sağladığını öne sürüyordu. 

Eski Exxon Mobil İcra Kurulu Başkanı (CEO) ve yeni ABD Dışişleri  Bakanı Rex Tillerson da kurala karşı lobi faaliyetleri yürütmüştü. Tillerson,  Exxon Mobil CEO'su olduğu dönemde Washington'daki kanun yapıcıları, Amerikalı  şirketlerin yabancı hükümetlere yaptığı tüm ödemeleri açıklamasının Rusya gibi  bazı ülkelerde iş yapmayı zorlaştırdığını anlatarak ikna etmeye çalışmıştı. 

Demokratlar ise kuralın iptal edilmesinin özellikle büyük enerji  şirketlerinin yabancı ülkelerle şüpheli anlaşmalar yapmasının önünü açacağını  savunuyordu. 

Demokratların muhalefetine rağmen Kongrenin her iki kanadından geçen  tasarı, son aşama olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasına  sunulacak. Şirketlere yönelik regülasyonları azaltmaya kararlı olan Trump'ın  tasarıyı imzalamasına kesin gözüyle bakılıyor. 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak