ABD`de birleşme ve satın almada rekor!

Aşırı düşük finansman imkanı ABD şirket değerlemelerini yukarı çekerken, ülkedeki birleşme ve satın almalar yüzde 60 artarak rekor seviye olan yaklaşık 1 trilyon dolara yükseldi.

30.06.2015 Cuma 13:30

Güncelleme : 30.06.2015 Cuma 15:47

Küresel birleşme ve satın almalar yılın ilk yarısında yüzde 38 artarak 2.2 trilyon dolarak yükseldi. Bu alanda başı çeken ise ABD oldu. Aşırı düşük finansman imkanı şirket değerlemelerini yukarı çekerken, ülkedeki birleşme ve satın almalar yüzde 60 artarak rekor seviye olan yaklaşık 1 trilyon dolarak yükseldi.

Toplam rakamı yukarı çeken işlem sayısının yanı sıra şirket değerlemelerinde ulaşılan rekor seviye oldu. ABD kaynaklı işlemlerde ortalama değerleme FAVÖK çarpı 16 oldu. Bu alandaki bir önceki rekor küresel krizin hemen öncesinde 2007 yılında görülmüştü ve o zaman FAVÖK çarpı 14.2 idi.

Financial Times’a konuşan kıdemli bir bankacı, şu anki durumu volkanın patlamasından önceki Pompeii’nin son günlerine benzetti. Bankacı, “Herkes volkanın patlayacağını biliyor ve bundan endişe ediyor” ifadesini kullandı.

Değerlemelerin en fazla yükseldiği sektör ise teknoloji oldu. Bu sektördeki şirket değerlemelerinin FAVÖK çarpı 20’ye ulaşması, akıllara 2000 yılında görülen dotcom balonunu getiriyor.

Merkez bankalarının yıllardır piyasaya sağladığı bol likidite birçok varlık çeşidinde fiyatları yukarı çekerken, uzmanlar bir düzeltme yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak