`AB’de sonun başlangıcı değil`

Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Juncker, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının ardından dillendirilen “Brexit, AB’de sonun başlangıcı” yönündeki görüşlere katılmadığını söyledi.

25.06.2016 Cuma 17:44

Güncelleme : 27.06.2016 Cuma 09:14

Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, Birleşik Krallık'taki referandum sonrası Alman Bild gazetesine konuştu.

Juncker, “İngiltere’nin birlikten çıkması sonun başlangıcı mı?” sorusuna,”Tabi ki hayır. AB, onlarca yıllık tecrübesiyle krizlerin üstesinden gelmesini ve güçlenerek çıkmasını bilmiştir. İngiliz halkının ayrılma kararına üzüldüm ancak, kararı saygıyla karşılıyorum. Şimdi önemli olan, bizim Avrupa’da insanların ne istediklerine konsantre olup çözüm bulmaktır. Yatırımları arttırmak, istihdam yaratmak ve vatandaşlarımızın güvenliğini birlikte sağlamak durumundayız. AB ailesi belki mükemmel değil, ancak insanları barış, özgür ve refah içerisinde yaşatmak amacıyla Avrupa ülkelerini bir masa etrafında toplamak için en iyi şey. Bu masada İngiltere’nin eksikliğini hissedeceğiz” cevabını verdi.

'AYRICALIK KESİNLİKLE OLAMAZ'

İngiltere’yle bundan sonra nasıl bir ilişki kurulacak, özel bir statü verilecek mi? Sorusuna “Çıkıldı bitti” diye karşılık veren Juncker, ”Bu durumda AB anlaşmaları çok açık. 50.madde birlikten çıkmayı düzenliyor ve burada yeniden müzakereler yok. Şimdi temiz bir ayrılık gerçekleştirilmeli. İnsanlar ve şirketler hukuk güvenliği bekliyor. İleri de yeniden bir üyelik olup olamayacağına 27 ülkenin karar vermesi lazım. Ayrıca İngiltere’nin ne istediğine kendisinin karar vermesi lazım. Ayrıcalık kesinlikle olmaz” dedi.

'BAŞKA REFERANDUMLAR OLABİLİR'

Juncker,”Başka ülkelerde de referandum olmasından endişe ediyor musunuz?” sorusuna ise,”Bu tabiki olmaz diyemeyiz. Popülistler AB karşıtlığı için her türlü fırsatı kullanmak isteyeceklerdir. İngiltere’nin AB içerisindeyken ekonomik, sosyal ve dış politika açısından daha iyi olduğunun kısa sürede ortaya çıkması, çıkma yönündeki görüşleri çabucak sonlandıracaktır” diye konuştu.

AB Komisyon Başkanı Juncker,”Siz görev süresinde birlikten ayrılma yaşanan ilk başkansınız. Kendinizi bunda sorumlu tutuyor musunuz” şeklindeki soruya ise şu karşılığı verdi:

“İnsani açıdan kişisel olarak çok üzgünüm, çünkü yıllar içerisinde çok değerli İngiliz görevlileri tanıdım. Bu nedenle İngiltere ile adil bir müzakere olması için gece gündüz çabaladım. Komisyon, yetkimiz dâhilinde olan her şeyi yaptı.”

Juncker, istifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorusuna “Hayır, hiçbir zaman” karşılığını verdi.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı