AB`den İran`la ticaret mekanizmasına destek

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Almanya, Fransa ve İngiltere`nin İran`a yönelik ABD yaptırımlarını bertaraf etmeyi öngören özel amaçlı ticari mekanizma kurmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

01.02.2019 Cuma 09:42

Güncelleme : 01.02.2019 Cuma 18:14

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik  Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB üyesi ve adayı ülkelerin dışişleri bakanlarının  katılımıyla Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Gymnich Toplantısı'nın  ardından basına açıklamalarda bulundu.

ABD'nin İran yaptırımlarını bertaraf etmeyi öngören özel amaçlı ticari  mekanizmanın bugün kurulduğuna dikkati çeken Mogherini, "Almanya, Fransa ve  İngiltere, INSTEX adında özel amaçlı bir araç kurdu. Bu benim açımdan güzel bir  haber. Bunu kurmaları olumlu bir adım." değerlendirmesinde bulundu.

INSTEX'in ekonomik aktörlere İran'la meşru biçimde ticaret yapmak için  gerekli çerçeveyi sağlayacağına işaret eden Mogherini, "Bu mekanizmanın İran  nükleer anlaşmasının uygulanması için gerekli olduğunu düşünüyorum." diye  konuştu.

Mogherini, mekanizmanın en kısa sürede faal hale gelmesi için  çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

Öte yandan, INSTEX'in Paris merkezli olması, Alman bir bankacı  tarafından yönetilmesi, İngiliz bir diplomatın ise kurumun denetim kurulunun  başında yer alması dikkat çekiyor.

ABD yönetimi, 2015 nükleer anlaşması kapsamında kaldırılan tüm İran  yaptırımlarının yeniden hayata geçirileceğini duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanı  Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran yaptırımlarını, 5 Kasım’dan  itibaren yeniden uygulamaya koymuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma