AB`den uzay motoru desteğine onay

Avrupa Birliği (AB), İngiltere`nin "Sabre" uzay moturunun Ar-Ge çalışmalarına sağlayacağı 70 milyon avroluk devlet desteğini onayladı.

14.08.2015 Cuma 16:17

Güncelleme : 14.08.2015 Cuma 16:49

AB Komisyonu, İngiltere'nin REL firmasının geliştirdiği Sabre uzay motoru projesine yaklaşık 70 milyon avroluk mali desteğin AB kamu desteği mevzuatına uygun olduğunu bildirdi.

Sabre motoru projesinin uzay uçuşlarının maliyetlerini önemli ölçüde azaltacağına dikkati çeken Komisyon, bu alanlardaki kamu desteklerinin piyasa işleyişine herhangi bir zararının olmadığını kaydetti.

AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu temsilcisi Margrethe Vestager, yaptığı yazılı açıklamada, Sabre projesine kamu desteğinin onaylanmasından mutluluk duyduğunu, uzay seferlerinde dünya yörüngesinden çıkışın en zor ve maliyetli unsurlar olduğuna dikkati çekerek, bu zorlu alanlardaki araştırmaların desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sabre ve benzeri araştırmaların önemli teknolojik gelişmelerin önünü açabileceğine işaret eden Vestager, bu yöndeki gelişmelerin tüketicilere iletişim, telekomünikasyon, navigasyon gibi çeşitli alanlarda ürün ve hizmet olarak faydalar sağlayacağını anlattı.

Sabre uzay motorunun, düşük irtifalarda sıradan bir jet motoru gibi görev yapması, yüksek irtifalarda ise hava girişlerini kapatarak roket motoru olarak ilerlemeye devam etmesi planlanıyor. Böylelikle, uzay yolculuğunun çok az yakıt yüküyle yapılması öngörülüyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak