AB`nin ticaretinde doların konumu güçlendi

Avrupa Birliği`nde geçen yıl Birlik üyesi olmayan ülkelerle yapılan toplam ticarette (ithalat ve ihracat) yüzde 45`le en fazla kullanılan para birimi olan dolar, yüzde 41 orana sahip euroya kıyasla daha fazla kullanıldı.

27.08.2019 Cuma 11:22

Güncelleme : 28.08.2019 Cuma 11:23

AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi'nin raporundan derlediği verilere göre, 28 üyeden oluşan AB geçen yıl Birlik üyesi olmayan ülkelere yaptığı ihracatın yüzde 48’ini euro, yüzde 33’ünü de dolar üzerinden gerçekleştirdi.

Söz konusu ülkelerden yapılan ithalatta ise tam tersi bir tablo görüldü. Bu ülkelerden ithalatın yüzde 56’sı dolar, yüzde 35’i de euro üzerinden fatura edildi.

AB'de geçen yıl üçüncü ülkelerle yapılan toplam ticarete (ithalat ve ihracat) bakıldığında dolar yüzde 45'le, yüzde 41 orana sahip avroya kıyasla daha fazla kullanıldı. Böylece,  2018'de AB'nin birlik ülkesi olmayan ülkelerle  ticaretinde en çok kullandığı para birimi dolar, euroya göre yüzde 4 daha fazla tercih edildi.

Ayrıca 2018'de ihracatta euronun payı 2010 yılına kıyasla yüzde 4,5  gerilerken, doların payı yüzde 3,2 artış gösterdi. İthalatta ise euro 2010 yılına  kıyasla yüzde 2,2 daha az, dolar da yüzde 1,2 oranında daha fazla kullanıldı.

İTHALATTA EUROYU EN FAZLA SLOVENYA KULLANDI

Slovenya'da ithalatın neredeyse üçte ikisi, yani yüzde 66'sı euro üzerinden fatura edildi. Bu oran Avusturya'da yüzde 62, Slovakya'da 61, Letonya'da 54, Hırvatistan'da 53 seviyesinde gerçekleşti. Euronun ithalattaki  payı yalnızca bu ülkelerde yüzde 50'nin üzerinde oldu. Almanya'da ise üçüncü ülkelere ithalatta euronun payı yüzde 47 seviyesinde gerçekleşti. 

Diğer yandan, Birleşik Krallık'ın toplam mal ithalatında euronun payı ise yüzde 5 olurken, İsveç'in yüzde 13 ve Yunanistan ile Danimarka'nın da yüzde  23 olarak kayıtlara geçti.

Genel olarak bakıldığında, AB dışından ithal edilen malların yarısından fazlası 28 üyeden oluşan AB'nin 19 ülkesinde dolar üzerinden fatura edildi. 

İHRACATTA EUROYU EN AZ BİRLEŞİK KRALLIK KULLANDI

İhracatta euro kullanımında en fazla pay yüzde 80'le Slovenya ve Slovakya'da belirlendi. Bu oran diğer 16 birlik üyesi ülkede ise yüzde 50 ile yüzde 80 aralığında gerçekleşti.

AB dışındaki ülkelere ihracatında euroyu en az tercih eden ülke ise  yüzde 4'le Birleşik Krallık oldu. Ardından, yüzde 14'le İrlanda, yüzde 20 ile İsveç ve yüzde 23'le de Danimarka sıralandı.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak