Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Türk-İş araştırmasına göre 2015 Ağustos ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.344,58 TLoldu.

26.08.2015 Cuma 10:40

Güncelleme : 26.08.2015 Cuma 11:01

Bir önceki ay açlık sınırı 1.328,92 TL seviyesindeydi. Türk-İş'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.379,73 TL olarak gerçekleşti.

Birönceki ay yoksulluk sınırı 4.328,73 TL seviyesinde bulunuyordu.  Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,18 oranında artış gösterdi. Yılın ilk sekiz aylık dönemi sonunda artış oranı yüzde 9,11 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,47 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,53 olarak hesaplandı. 
   
Açıklamada şu bilgiler verildi:
   
"Süt, yoğurt, peynir grubunda  nispi fiyat istikrarı sürdü. Peynirde izlenen oniki markanın fiyatı birbirini kontrol eden şekilde seyrediyor. Süt ve yoğurt fiyatı ortalamada fazla değişmedi. 
   
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta  geçtiğimiz ay fiyatı artan kırmızı et fiyatı 'terbiyevi' ithalata da bağlı olarak kısa vadede biraz geriledi ve bu mutfak harcamasına olumlu yansıdı.   Sakatat fiyatı -şimdilik- aynı kaldı.  Tavuk fiyatı da değişmedi. Önümüzdeki aybaşında balıkta av mevsimi başlıyor ama bu ay hesaplamada yine kültür balığı dikkate alındı ve ortalama kilogram fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı ise önemli oranda arttı ve tanesi 58 kuruşa yükseldi. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin ortalama kilogram fiyatı değişmedi, sadece kırmızı mercimek fiyatında biraz artış tespit edildi. Ancak ithal edilen bakliyat ürünlerinde fiyat artışı, dövizin yükselmesi ile yaz mevsiminin geride kalmasına bağlı olarak beklenmektedir.    
   
Yaş sebze-meyve grubunun yaz aylarında mutfak harcamasını rahatlatan etkisi ortadan kalktı. Geçtiğimiz ay fiyatı biraz gerileyen patates ve kuru soğan fiyatı yeniden arttı. Sebze ortalama kilogram fiyatında bu ay artış tespit edildi. Geçtiğimiz ay 3,20 TL olarak hesaplanan sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,59 TL oldu.  Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 3,47 TL'den 2,96 TL'ye geriledi. Bu ay çilek, kiraz gibi fiyatı yüksek olan meyveler hesaplamaya alınmadı.  
 
Böylece yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,34 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.   
   
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta  bu ay yine bir fiyat değişikliği olmadı.  Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden  tereyağı, margarin, zeytinyağı fiyatı aynı kaldı, ayçiçeği yağı fiyatı ise biraz arttı.

Zeytin fiyatı da biraz yükseldi. Şeker ve tuz ile bal fiyatı geçen ayın aynı tutarında kalırken, reçel zamlandı.  Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinde düşük miktarda fiyat ayarlamaları görüldü. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinin fiyatı aynı kaldı. Çay ve ıhlamur fiyatı yine değişmedi. Salça fiyatı aynı kaldı."

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi