`Afrika`da yılda 148 milyar dolar yolsuzluk yapılıyor`

Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomi Komisyonu Genel Sekreteri Vera Songwe, Afrika kıtasında her yıl yaklaşık 148 milyar dolar yolsuzluk yapıldığını söyledi.

25.01.2018 Cuma 12:55

Güncelleme : 25.01.2018 Cuma 18:09

Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomi Komisyonu Genel  Sekreteri Vera Songwe, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da devam eden 30. Afrika  Birliği Zirvesi'ndeki Afrika Birliği Yürütme Kurulu toplantıs?ında konuşma  yaptı.
 
Yolsuzluğun ekonomik büyümeyi, yatırımları, devlet kapasitesini ve  halkın devlet kurumuna olan güvenini azalttığına vurgu yapan Songwe, yolsuzluğun  ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılasında (GSYH) ciddi düşüşlere yol açtığını  kaydetti.
 
Songwe, “Afrika Birliğinin tahminlerine göre, kıtada her yıl 148  milyar dolar yolsuzluk faaliyetlerine akıtılıyor ve bu kıtanın ortalama GSYH’nin  yüzde 25’ine denk geliyor.” dedi.
 
Yolsuzluğun aynı zamanda iş yapma maliyetlerinde yol açtığı artış  sebebiyle de yatırımları riske soktuğuna dikkati çeken Songwe, yolsuzluğun yasa  dışı para akışına neden olduğunu söyledi. Songwe, yolsuzluğa karşı savaşı  kazanmak için Afrika’nın yeniden yapılandırılması gerektiğini kaydetti.
 
Toplantıda konuşan Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed  ise kıtadaki yolsuzluğun son bulması için köklü çözümlere ihtiyaç olduğunu ve  Afrika’nın kaynaklarının kalkınmaya harcanmasının gerektiğini belirtti.
 
Afrika Birliğinin mali bağımsızlığını kazanma çabalarına değinen  Muhammed, “Afrika iktisadi bağımsızlığı olmazsa hiçbir şeydir.” ifadesini  kullandı.
 
Muhammed ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın "nefret ve ayrımcılık"  içeren sözlerinin kendilerinde "derin bir şok" etkisi yarattığını vurguladı.
 
Bu dönem yolsuzlukla mücadele temasıyla toplanan zirvede diğer önemli  konu başlıklarını güvenlik ve birliğin mali yapısı oluşturuyor. Yabancı ülke ve  kuruluşların bağışlarıyla ayakta duran birlik, üye ülkelerin aidatlarıyla  bağımsız bir mali yapıya kavuşmak istiyor.
 
Addis Ababa'daki toplantılar kapsamında 28-29 Ocak'ta liderler zirvesi  gerçekleştirilecek.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak