Airbus, İngiltere’den çıkabilir

Merkezi Fransa`da bulunan havacılık ve teknoloji şirketi Airbus, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış sürecinde (Brexit) Gümrük Birliği ve ortak pazardan ayrılması ve olası bir geçiş anlaşması konusunda anlaşmaya varamaması durumunda İngiltere’den çıkabileceğini açıkladı.

22.06.2018 Cuma 18:24

Güncelleme : 25.06.2018 Cuma 09:51

Airbus’un resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şirketin son  risk değerlendirmesine göre, İngiltere’nin herhangi bir anlaşmaya varmadan AB’den  ayrılmasının şirketin operasyonlarında ciddi bozulmaya yol açabileceği uyarısında  bulunuldu.
 
Açıklamada, “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) gelecek yıl bir anlaşma sağlanmadan  çıkması, ortak pazardan ve Gümrük Birliği’nden geçiş konusunda anlaşmaya  sağlanmadan ayrılması, şirketin üretiminde ciddi bozulmaya ve aksamaya yol  açacaktır. Bu senaryo Airbus’un İngiltere’deki yatırımlarını ve ülkedeki uzun  vadeli konumunu, gözden geçirmesine neden olur.” ifadelerine yer verildi.
 
Konuya ilişkin olarak değerlendirmelerine yer verilen, Airbus Ticari  Uçaklar Operasyon Başkanı Tom Williams, “Her senaryoda, Brexit’in İngiltere’nin  hava-uzay endüstrisi üzerinde ve özellikle Airbus üzerinde negatif sonuçları  olacak. Bu yüzden, bu risklerin bir an önce azaltılması yönündeki önlemlerin  hızlandırılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 
Williams, İngiltere’nin pragmatik adımlar atarak iş dünyası için  gerekli şartları bir an önce sağlayamaması durumunda, mevcut belirsizliklerin  Airbus’ı olumsuz yönde etkileyeceği uyarısında bulundu.
 
Airbus’ın İngiltere’deki toplam 25 tesisinde doğrudan 14 bin kişiye  istihdam sağlanırken, dolaylı olarak yan sanayi şirketlerinde Airbus için toplam  100 bin kişi çalışıyor.
 
Airbus’un İngiltere’deki operasyonlarının farklı sektörlerde İngiliz  ekonomisine 2015 yılı verilerine göre yaklaşık 3,8 milyar sterlin katkıda  bulunduğu tahmin ediliyor.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı