`Akkuyu Nükleer Projesi iptal olmaz`

Enerji Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Kurdin "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" dedi.

26.11.2015 Cuma 11:54

Güncelleme : 26.11.2015 Cuma 11:54

Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi'nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Alexander Kurdin, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağın düşürülmesinin mevcut projeleri etkilemeyeceği belirterek, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" dedi.

Kurdin, son dönemde yaşanan gerginliğin Türkiye-Rusya enerji ilişkilerine olası etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Rus milli şirketi Rosatom'un üstlendiği Akkuyu projesinin en başından kolay bir proje olmadığını belirten Kurdin, projenin, süreçten dolaylı etkilenebileceğini söyledi.

Kurdin, enerji alanında devam eden iş ilişkilerin kesintiye uğramayacağını, fakat gelişmekte olan yatırım projelerinin sekteye uğrayabileceğini ifade ederek, "Bu projeler olumlu siyasi müdahelelerle hayata geçer ama şu anda bu dostane ortam yok. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz, fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" diye konuştu.

Rus milli doğalgaz şirketi Gazprom'un, her koşulda gaz tedarik eden şirket posizyonunda olmak istediği için Türkiye'ye sattığı gazı kesmeyeceğini dile getiren Kurdin, daha önce Ukrayna-Rusya krizinde olduğu gibi paraları ödendikçe Gazprom'un gaz satmaya devam edeceğini söyledi. Kurdin, "Politik tansiyonun yüksek olması bile etkilemez, çünkü gaz satışı ticari bir olgudur" dedi.

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Sijbren de Jong da Akkuyu NGS ile alakalı projenin süreçten etkilenebileceğini ifade ederek, Rusya'nın projedeki payının çok yüksek olduğunu ve projenin iptal olması halinde iki ülkenin zarar göreceğini dile getirdi.

Türkiye'nin Gazprom'un en büyük ikinci pazarı konumunda olduğunu hatırlatan de Jong, "Rusya'nın gazı kesmesi zaten mantıksız bir durumdur" diye konuştu.

Türk Akımı'na ilişkin yorumlarda da bulunan de Jong, "Rusya bu projeyi hayata geçirmek için finansal ve siyasal olarak yatırımda bulundu. Türkiye bu anlamda güçlü pozisyonda olan ülke konumundadır. Çünkü Gazprom Türkiye'ye geldi ve Türk Akımı'nın yapılmasını talep etti" değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA İLE ENERJİDE MEVCUT DURUM

Rus milli şirketi Rosatom'un üstlendiği Akkuyu'daki nükleer santralde ise ilk ünitenin 2022'de devreye girmesi hedefleniyor. Proje için Rusya, şu ana kadar Türkiye'ye 3 milyar dolar kaynak girişi sağlamıştı.

Türkiye şu anda geçen yıl itibarıyla kullandığı yıllık 50 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık yüzde 55'ini Rusya'dan gelen Batı Hattı ve Mavi Akımdan sağlıyor. EPDK verilerine göre, bu yılın 9 aylık döneminde 34,7 milyar metreküplük doğalgaz tüketiminin 19,4 milyar metreküpünü Rusya'dan aldı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak