`Alışveriş sepetinin ucuza dolması için göreve hazırız`

TPF Başkanı Mustafa Altunbilek "Gıda fiyatları artışında günah keçisi olarak gösterilmekten çok rahatsızız. Tüketicilerin alışverişlerinde sepetlerini daha ucuza doldurabilmeleri için hükümetçe bize verilecek görev her ne ise hazırız" dedi.

15.10.2015 Cuma 10:43

Güncelleme : 15.10.2015 Cuma 12:13

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, "Perakendeciler olarak kamuoyu nezdinde gıda fiyatları artışında günah keçisi olarak gösterilmekten çok rahatsızız. Tüketicilerin alışverişlerinde sepetlerini daha ucuza doldurabilmeleri için hükümetçe bize verilecek görev her ne ise hazırız" dedi.

Federasyondan yapılan yazılı açıklamaya göre, TPF ve Retail Türkiye iş birliği ile Ege PERDER ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Perakende Konferansı"nda "Gıda Fiyat Artışları" konusu tartışılırken, organize perakendenin önemi, gıdada fiyat dengesi ve perakende sektörü, gıda fiyat artışlarının seyri ve gıda fiyat artışlarındaki gerçekler gibi konular ele alındı.

Açıklamada yer alan bilgilere göre, TPF Başkanı Altunbilek konferanstaki konuşmasında, gıda fiyatlarındaki aylık artışların, aylık enflasyon oranının üzerinde seyretmesinin, hükümetin de gündeminde yer aldığını hatırlattı.

Perakendeciler olarak kamuoyu nezdinde gıda fiyatları artışında günah keçisi olarak gösterilmekten çok rahatsızız. Tüketicilerin alışverişlerinde sepetlerini daha ucuza doldurabilmeleri için hükümetçe bize verilecek görev her ne ise hazırız" ifadelerini kullanan Altunbilek, şunları kaydetti:

"Tüm yatırımlarını bu ülkeye yapan, önemli oranda istihdam sağlayan, krizlerde ekonominin hareketlenmesine en büyük katkılardan birini sağlayan, yerel ekonominin can damarlarından biri olan yerel perakendeciler olarak, gıda fiyatlarındaki artışlarda günah keçisinin bizler olmadığını çok net bir biçimde biliyoruz.

Ülkemizde gıda ürünleri, tarladan rafa ulaşana kadar çok defa el değiştiriyor. Tarladaki üreticiden nakliyecisine, kategori edilmesinden hal ve rafa kadar, her el değişiminde, her durakta ek ücretlendirmelerle fiyat artıyor. Gıdanın dolaşımından kaynaklı fiyat artışına gıda ürünlerine uygulanan KDV eklenince fiyatlar iyice kabarıyor."

Konuşmasında ürün örnekleri üzerinden gıda artışını özetleyen Altunbilek, "Marketçiler olarak 1 kilo pirinçte karımız 45 kuruş. Tarladan rafa ürünün fiyatı neredeyse 2 kat artıyor. Yapılması gereken fiyatlar arasındaki uçurumun giderilmesi, üreticinin de marketçinin de tüketicinin de makul fiyatlarla ürün alabilmesinin yolunun açılmasıdır" diye konuştu.

Konferansa katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç da, "Tarım Politikalarındaki Yenilikler" konusunda bilgi verdi.

2015 yılında üreticilere 10 milyar lira destek sağlanacağını belirten Tunç, şunları kaydetti:

Teknolojinin hızla gelişimine paralel tarım arazilerinin uydudan izlenmesinden, üretim ve tüketime kadar tüm aşamalarda teknolojiyle kontrol edilebilir hale gelindi.

Gıda güvenilirliği konusunda önemli düzenlemeler yapıldı. Mevzuatta yaptığımız düzenlemelerle etkin denetim hizmeti kapsamında 2014'te 600 bin 924, 2015 Eylül itibarıyla da 500 bin 517 işletmede gıda denetimi yapıldı."

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak