Alman ekonomisi 4`üncü çeyrekte sabit kaldı

Almanya Federal İstatistik Ofisi, ülke ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla sabit kaldığını bildirdi. Beklenti ekonominin yüzde 0,1 büyümesi yönündeydi.

14.02.2020 Cuma 11:26

Güncelleme : 15.02.2020 Cuma 08:01

Destatis'in açıkladığı öncü verilere göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2019 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre değişmedi. Beklenti ekonominin yüzde 0,1 büyümesi yönündeydi.

Destatis, daha önce yüzde 0,1 artış olarak açıkladığı 2019 üçüncü  çeyrek GSYH büyümesini de yüzde 0,2 artış olarak revize etti. Alman ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,5 büyürken, ikinci çeyrekte yüzde 0,2  daralmıştı.

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde güçlü kalan özel sektör ve kamu harcamalarının son çeyrekte ivme kaybetmesi dikkati çekti.

Çeyrek bazda ele alındığında, GSYH’ya özellikle inşaat sektöründen  olumlu katkılar geldi. Makine ve ekipman harcamaları belirgin şekilde düşerken, sermaye oluşumu için de büyük oranda olumlu bir gelişme gözlemlendi. Dördüncü çeyrekte mal ve hizmet ihracatı düşerken, ithalat arttı.

Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya'da ekonomi, geçen yıl mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,6 büyüyerek hız kesmişti. Almanya'da hükümet, bu yıl daha fazla çalışma günü olmasından dolayı ekonominin  yüzde 1,1 büyümesini bekliyor.

Öte yandan, Uzmanlar, Almanya'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin'de koronavirüs salgınının patlak vermesini ihracata bağlı Alman ekonomisi için bir  risk olarak değerlendirirken, küresel ticaret çatışmalarının, zayıf kalacağı  öngörülen küresel ekonominin ve Brexit'in Alman ekonomisini bu yıl da olumsuz  etkilemesini bekliyor.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak