Almanya, euronun ateşini söndürdü

Almanya seçimlerinin ardından sağcı popülist Alternatif (AfD) partisinin yüzde 12,6 oy alarak ilk kez Federal Meclise girmesinin ardından avro/dolar paritesi, 1,20 seviyelerinden 1,18 seviyelerine kadar geriledi ve parite üzerinde bir baskı oluştu.

26.09.2017 Cuma 11:43

Güncelleme : 26.09.2017 Cuma 15:35

Almanya'da yapılan genel seçimi, Başbakan Angela Merkel’in lideri  olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ve Bavyera eyaletindeki kardeş  parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi önde tamamladı.

Ancak aşırı sağcı popülist AfD, partisi yüzde 12,6 oy alarak ilk kez  Federal Meclise girdi. Bu ay 1,2092 seviyesine kadar yükselerek yaklaşık 33 ayın  en yüksek seviyesini gören avro/dolar paritesi, AfD partisinin Federal Meclise  girmesiyle bu hafta 1,1810 seviyesine kadar geriledi ve parite üzerinde bir baskı  meydana geldi.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Rabobank  Kıdemli Döviz Stratejisti Jane Foley, avro/dolar paritesinin 6 ay içerisinde 1,22  seviyesine doğru yükseleceği öngörüsüne sahip olduğunu ancak Avrupa siyasetinin  bu öngörü üzerinde risk oluşturduğunu belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in seçimleri kazandığını ancak AfD  partisinin Federal Meclise girerek gündeme oturduğunu ifade eden Foley, bunun  ileriki yılların Merkel için zor geçeceği anlamına gelebileceğini bildirdi.

Foley, piyasaların Avro Bölgesi'nde politik ortamda hala ayrışmaların  olduğu görüşünde olduğunu ve bunun da orta vadede bölgedeki yatırım potansiyeli  için tehdit oluşturduğunu aktardı.

"AVRO/DOLAR PARİTESİ, İSPANYA VE İTALYA'DAN GELECEK HABERLERE DUYARLI  OLACAK"

Foley, odak noktasının piyasalar için Merkel'in koalisyon görüşmeleri  olacağını dile getirdi. Seçim sonuçlarından sonra avro/dolar paritesinin yumuşak  tonda devam ettiğini anlatan Foley, paritenin İspanya ve İtalya'dan gelecek  haberlere duyarlı olacağını vurguladı.

İtalya’da sistem karşıtı tezleriyle bilinen ana muhalefet konumundaki  5 Yıldız Hareketi'nden  Luigi Di Maio'nun 2018’de yapılacak genel seçimler için  başbakan adaylığını açıkladığını anımsatan Foley, İtalya'da gerçekleşecek olan  seçimlerin de avro/dolar paritesi için risk oluşturduğunu vurguladı.

Foley, avro'nun 1-3 aylık bir zaman diliminde dalgalı bir seyrinin  olabileceği öngörüsünde bulundu.

Credit Agricole G10 Para Birimleri Araştırma Müdürü Valentin Marinov  da AfD partisinin seçimlerde gösterdiği güçlü performansla avro/dolar paritesinde  bu hafta dalgalanmaların görüldüğüne dikkati çekti.

Marinov, Avro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon verisi ve Avrupa  Merkez Bankası (ECB) ekim ayı toplantısı öncesinde avro/dolar paritesinin düşük  seviyelerde kalabileceği öngörüsünde bulundu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak