Almanya, yabancıların şirket alımında kontrolü sıkılaştıracak

Alman hükümetinin, ulusal güvenlik için önemli olarak görülen Alman şirketlerinin Avrupa Birliği (AB) dışından bir yatırımcı tarafından satın alınması durumunda daha kolay müdahale etmek için yasa teklifi hazırladığı bildirildi.

07.08.2018 Cuma 15:30

Güncelleme : 08.08.2018 Cuma 09:51

Die Welt gazetesinin gündeme getirdiği yasa taslağına göre, Almanya  Ekonomi Bakanlığı, AB dışındaki bir yatırımcının Alman şirketinde en az yüzde 15  hisse alması durumunda müdahale edebilme hakkı kazanarak satın almayı veto etme  olanağına sahip olacak. Mevcut durumda, yatırımcıların bir Alman şirketinde en az  yüzde 25 hisseye sahip olması durumunda Alman hükümeti müdahale edebiliyor.

Yasa teklifinin özellikle savunma, altyapı veya siber güvenlikle  ilgili teknoloji şirketlerine ilişkin olduğu belirtiliyor.

Alman hükümetine daha fazla kontrol yetkisi verecek yasa teklifinin,  onaylanarak bu yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

"KRİTİK SEKTÖRLERDE SATIN ALIMLARI DAHA FAZLA GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, gazetede yer alan  değerlendirmesinde, ülke için "kritik" olarak nitelendirilen sektörlerdeki Alman  şirketlerini daha iyi korumak için hükümetin müdahale etme alt sınırının  değişmesi gerektiğini belirtti.

Altmaier, bugüne kadar, bir Alman şirketinin hisselerinin yüzde 25  veya daha fazlasının yabancılar tarafından satın alınması durumunda Berlin’in  müdahale etme hakkı bulunduğunu hatırlatarak, şimdi bu oranı düşürmek  istediklerini, böylece kritik sektörlerde satın alımları daha fazla gözden  geçirebileceklerini bildirdi.

Hükümetin yabancı yatırımları engellemeyi veya ticari korumacılığı  teşvik etmeyi istemediğini belirten Altmaier, Alman şirketlerini kimlerin  aldığını ve satın almanın arkasında hangi motivasyonun yattığını daha iyi bilmek  istediklerini kaydetti.

Altmaier, yabancı yatırımcıların ülkeye yatırım yapmalarını  istediklerini aktararak, "Elbette yabancı şirketlerin Almanya'ya yatırım yapmaya  devam etmesini istiyoruz. Ancak hükümet olarak güvenliğimizi sağlama, kamu  düzenini ve kamu güvenliğini koruma sorumluluğumuz da var. Şirket devralmaların  yol açtığı olası tehlikeleri değerlendirmek zorundayız." ifadelerini  kullandı.

ÇİNLİ YATIRIMCILAR HEDEFTE

Berlin’in yeni yasasının öncelikle Çinli yatırımcıları hedef alması  bekleniyor. Almanya, Çinli yatırımcıların ülkenin sanayisini olumsuz yönde  etkilemesinden ve ülkenin ileri teknoloji alanındaki know-how’ının ülke dışına  taşınması konusunda endişeler yaşıyor.

Alman hükümeti, geçen hafta otomotiv, uzay ve nükleer alanlarında  yüksek güçlü metal üreten Alman Leifeld Metal Spinning AG'nin, Çinli Yantai  Taihai Group tarafından satın alınması girişimine onay vermedi. Ülkede ilk olan  kararın, "ulusal güvenlik" endişelerinden dolayı alındığı değerlendirilmesi  yapılmıştı.

Merkezi ABD'de bulunan Diligent Corporation'ın, geçen hafta, Almanya  ve Avrupa kıtasındaki işletmeler için güvenli bulut depolamanın sağlayıcısı olan  ve merkezi Münih'te bulunan Brainloop’u satın aldığını duyurması, Alman iş  dünyasında endişeyle karşılanmıştı.


"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak