Almanya`da fabrika siparişleri arttı

Almanya`da fabrika siparişleri haziran ayında beklentilerin üstüne çıkarak aylık bazda yüzde 2, yıllık bazda ise yüzde 7,4 arttı.

06.08.2015 Cuma 13:33

Güncelleme : 06.08.2015 Cuma 15:21

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Almanya'da bu yılın haziran ayında mevsimsel ve çalışma günlerinden arındırılmış fabrika siparişleri mayıs ayına kıyasla yüzde 2, önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,4 artış kaydetti.

Almanya'da haziran ayında fabrika siparişlerinde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda ise yüzde 5,2 yükselmesi bekleniyordu. Böylece, Avrupa'nın lokomotif ülkesi kabul edilen Almanya'da fabrika siparişleri beklentilerin oldukça üstünde gerçekleşti.

Yurt içi siparişler haziran ayında, aylık bazda yüzde 2 azalırken, yabancı siparişler ise yüzde 4,8 arttı. Avro Bölgesi ülkelerinden yeni siparişler önceki aya kıyasla yüzde 2,3 ve diğer ülkelerden yeni siparişler ise yüzde 6,3 yükseldi.

Almanya'da aylık bazda ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 0,4 azalırken, sermaye malı siparişleri yüzde 3,7 arttı. Tüketim malları siparişinde ise yüzde 0,6'lık azalış kaydedildi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan UniCredit Almanya Baş Ekonomisti Andreas Rees, Almanya'da yüzde 0,3 beklentisinin üzerinde gerçekleşen fabrika siparişlerinin üst üste üçüncü kez arttığını ifade etti.

Rees, Almanya'da fabrika siparişlerinin haziranda yüzde 2 artmasının uçak sektöründeki toplu siparişten kaynaklandığına dikkati çekti.

Almanya'nın en büyük bankalarından Commerzbank ise yayımladığı bilgi notunda Almanya'da imalat sektöründeki canlılığının devam ettiğini vurgulandı.

Son aylarda özellikle Avro Bölgesi ülkelerinden talebin belirgin şekilde ivme kazandığı belirtilen açıklamada, "Almanya'nın fabrika siparişlerindeki büyük artış, öncelikle gemi ve trenler için alışılmadık güçlü siparişlere atfedilebilir. Her zaman çok değişken olan 'diğer araçlar' sektöründeki siparişleri hariç tutarsak, sipariş miktarı yüzde 1 oranında azalır" ifadeleri kullanıldı.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak