Almanya`da iş dünyası güveni beklenenden fazla kötüleşti

Almanya`da Ekonomi Araştırma Enstitüsü İş Dünyası Endeksi, temmuzda küresel ticarette görülen yavaşlamanın Alman imalat sektörünün siparişlerini etkilemesinden dolayı 97,5’ten 95,7’ye gerileyerek Nisan 2013’ten beri en düşük değere geriledi.

25.07.2019 Cuma 13:06

Güncelleme : 26.07.2019 Cuma 10:38

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9  bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği temmuz ayı Almanya İş Anketi  sonuçlarını yayımladı.

Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, haziranda 97,5 puan olan  Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin İş Dünyası Endeksi'nin bu ay 95,7 puana gerilediği bildirildi. Endeksin 97,2'lik beklentinin altında gelmesi ve Nisan  2013’ten beri en düşük değere inmesi dikkati çekti.

Açıklamada, Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi'nin de bu dönemde 94,2  puandan 92,2'ye gerilediği kaydedildi. Beklenti 94 puan seviyesindeydi.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Alman  ekonomisinin “sıkıntılı sularda” yol aldığını belirterek “İmalat sanayisinde iş dünyası endeksi serbest düşüşte. İmalat sanayisinde mevcut koşullar endeksi ciddi  bir düşüş gösterdi ve böyle bir düşüş en son Şubat 2009'da görüldü. Şirketler gelecek 6 ayda daha karamsarlık olmasından dolayı kısa dönemde iyileşme  beklenmemektedir." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Ifo, bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 0,4 büyüyen Alman  ekonomisinin, ikinci çeyrekte yüzde 0,1 küçüleceğini ve yılın ikinci yarısında  hafif bir pozitif büyüme gerçekleştireceğini öngörüyor.

Almanya'da hükümet, küresel ekonominin zayıf seyretmesinin Alman ihracatını etkilemesinden, ticaret ihtilaflarından ve Brexit’ten dolayı  ekonominin bu yıl sadece yüzde 0,5 büyümesini bekliyor.
"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü