Almanya`da iş dünyası güveni düştü

Almanya`da Ifo iş dünyası güven endeksi Eylül ayında ticaret savaşı ve gelişen piyasalarda kargaşa endişeleri ile düştü.

24.09.2018 Cuma 11:49

Güncelleme : 24.09.2018 Cuma 14:45

Almanya'da iş dünyası güveni, ABD ile Çin arasında yoğunlaşan ticaret savaşı ve gelişen piyasalardaki kargaşa endişelerle düştü.
 
Ifo Entitüsü'nün açıkladığı ve piyasa tarafından yakından izlenen iş dünyası güven endeksi Eylül ayında 103.7 seviyesine geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, endeksin, Ağustos ayında 103.9 seviyesine revize edildikten sonra Eylül'de 103.2 seviyesine inmesi bekleniyordu.
 
Almanya ekonomisinin ihracata bağımlılığı ve kayda değer ticaret fazlası, bu ülkeyi küresel ticaretteki olumsuzluklara özellikle açık hale getiriyor. Son salvoda, ABD Başkanı Donald Trump, 200 milyar dolarlık daha Çin ürününe ek gümrük vergisi getirdi. Pekin ise misillemede bulunacağını açıkladı ve ABD'nin yeni tarifeler ile tehditlerine devam ettiği sürece ticaret konusundaki anlaşmazlıkları çözmek için görüşmelere katılmayacağını belirtti.
 
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da kötüleşen beklentiler, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin korumacılık, gelişen piyasa volatilitesi ve finansal kargaşa riskinin büyümeyi aşağı çekebileceği uyarısında yansımasını buldu.
 
Öte yandan, Bundesbank, Alman ekonomisinin güçlü iç talep ve sağlam iş gücü piyasasından dolayı güçlüklerle başa çıkabileceğini kaydetti. Banka büyümenin kayda değer bir şekilde sıçrayacağını ve fabrika siparişleri ve üretimde son dönemde görülen zayıflığın oto üreticilerin emisyon testi prosedürlerinden kaynaklanan geçici sorunlarından kaynaklandığını ifade etti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak