Almanya`da perakende satışlar düştü

Almanya`da perakende satışlar, ekimde beklentilerin üstünde aylık bazda yüzde 1,9 düşüş gösterdi.

29.11.2019 Cuma 11:52

Güncelleme : 02.12.2019 Cuma 09:22

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), perakende satışlara ilişkin ekim ayı geçici verilerini açıkladı.

Buna göre, takvim ve mevsimsel etkilerden arındırılmış reel perakende satışlar, ekimde eylül ayına göre yüzde 1,9 azaldı. Satışlar, 2018’nin ekim ayına kıyasla yüzde 0,8 yükseliş gösterdi.

Perakende satışların, piyasalardaki aylık yüzde 0,1 düşüş beklentisinin üstünde gelmesi dikkati çekti. Yılın ocak-ekim döneminde reel  satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8'lik artış görüldü.

Eylülde, Almanya'da reel perakende satışlar ağustos ayına göre yüzde  0,1 ve 2018’nin eylül ayına kıyasla  yüzde 3,4 yükseliş göstermişti.

Ticaret ihtilafları, küresel ekonomideki yavaşlama ve Brexit’e yönelik endişeler Almanya ihracatını olumsuz yönde etkilerken, Alman ekonomisi büyümek  için iç talebin güçlü olmasına bağımlı kalıyor.

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ekimde perakende satışların hayal kırıklığına uğrattığını  belirterek, “Ancak kasım ve aralık ayında üçüncü çeyreğe zayıf başlangıç telafi edilmeli.” değerlendirmesinde bulundu.

Brzeski, hane halkının tüketiminin yakın dönemde Alman ekonomisinin büyümesini desteklemeye devam edeceğine işaret ederek, “Ancak uzun vadede, bu  harcamalarının ne kadar sürdürülebilir olabileceği şüpheli.Tüketim odaklı ekonomik büyümenin artı ve eksileri hakkında daha fazla tartışma bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Yılın ikinci çeyreğinde 0,2 küçüldükten sonra üçüncü çeyrekte yüzde  0,1 genişleyen Alman ekonomisinin, ticaret ihtilafları ve Brexit’ten dolayı bu yıl sadece yüzde 0,5 büyümesi bekleniyor.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma