Almanya`da sanayi üretimi beklentinin üstünde arttı

Almanya`da sanayi üretimi inşaat ve imalat sektörünün üretiminde yükselişin etkisiyle martta bir önceki aya göre beklenmedik bir şekilde yüzde 0,5 artış kaydetti.

08.05.2019 Cuma 10:10

Güncelleme : 09.05.2019 Cuma 09:08

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı geçici  verilere göre mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi şubat ayına kıyasla yüzde 0,5 yükseldi.

Sanayi üretimi, Mart 2018’e göre yüzde 0,9 azalış kaydetti. Yüzde 0,7  artış olarak açıklanan şubat ayı verisi, yüzde 0,4 artış olarak revize edildi.   Piyasalar tarafından, ülkede sanayi üretiminin martta aylık yüzde 0,5 düşmesi  bekleniyordu. Böylece, ülkede sanayi üretiminin martta art arda ikinci kez  artması, Avrupa'nın lokomotif ekonomisine yönelik güvenin artmasını sağladı.

Veriler, ülkede martta önceki aya kıyasla enerji ve inşaat hariç  sanayi üretiminin 0,4 arttığını da ortaya koydu.

Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi  yüzde 0,4, tüketim malları üretimi yüzde 1,1 artış gösterdi. Sanayi dışında,  enerji üretimi seviyesinde bir önceki aya göre yüzde 0,3, inşaatta yüzde 1,1 artış kaydedildi.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, otomotiv  sektörünün, ilk çeyrekte üretimini yüzde 0,4 artırmasına rağmen, Almanya içinden  ve yurt dışından gelen siparişlerin ilk çeyrekte belirgin bir şekilde gerilediği  kaydedildi.

Bakanlık, siparişlerin gerilemesinden dolayı ülkede sanayi üretiminin  gelecek aylarda yavaş seyretmesinin beklendiğini de bildirdi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma