Almanya`da sanayi üretimi ocakta azaldı

Almanya`da sanayi üretimi, otomobil üretiminin azalmasının etkisiyle ocakta bir önceki aya göre "beklenmedik şekilde" yüzde 0,8 gerileme kaydetti.

11.03.2019 Cuma 13:02

Güncelleme : 12.03.2019 Cuma 09:39

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı geçici  verilere göre, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi,  Aralık 2018'e kıyasla yüzde 0,8 azaldı.

Sanayi üretimi, Ocak 2018’e göre de yüzde 3,3 azalış kaydetti. Yüzde 0,4 azalış olarak açıklanan aralık ayı verisi, yüzde 0,8 artış  olarak revize edildi.

Piyasalarda, Almanya'da sanayi üretiminin ocakta aylık yüzde 0,5  artması bekleniyordu. Veriler, ülkede ocakta önceki aya kıyasla enerji ve inşaat hariç  sanayi üretiminin 1,2 azaldığını da ortaya koydu.

Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi  yüzde 2,5 azalırken, tüketim malları üretimi yüzde 1,5 artış gösterdi. Sanayi  dışında, enerji üretimi seviyesinde bir önceki aya göre yüzde 3,6 ve inşaatta  yüzde 0,2 artış kaydedildi.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, otomobil  sanayisi üretiminde ocak ayında yüzde 9,2’lik düşüş olduğu belirtilerek, otomobil  modellerinin değişimi ve tedarik zincirindeki grevlerin otomobil sanayi  üretiminde yeni zorluklara işaret ettiği kaydedildi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede,  ağırlıklı olarak otomobil üreticilerinin yeni emisyon testlerine geçişte  zorlanmalarından dolayı geçen yıl ekonomik büyüme yavaşlayarak yüzde 1,5 olarak  gerçekleşmişti.

Küresel ticarette ihtilafların artması, İtalya'nın finans sorunu ve  Brexit endişesinden dolayı Alman hükümeti, bu yıl için büyüme tahminini yüzde  1,8’den yüzde 1’e revize etmişti. Alman basınına göre hükümet, bunu yüzde 0,8’e  düşürecek.

Destatis, cuma günü Almanya'da ocakta fabrika siparişlerinin aylık  bazda yüzde 2,6 azaldığını duyurmuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı