Almanya`nın ihracatı ocakta geriledi

Almanya`nın ihracatı bu yılın ocak ayında aylık bazda yüzde 2,1, yıllık bazda ise yüzde 0,6 azaldı. Ülkenin ithalatı ise aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,3 geriledi.

09.03.2015 Cuma 12:01

Güncelleme : 09.03.2015 Cuma 12:05

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) geçici verilerine göre, Almanya'nın 2015 yılının ocak ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı önceki aya oranla yüzde 2,1, geçen yılın aynı dönemine oranla ise yüzde 0,6 azalış kaydetti.

 

 

Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'nın ithalatı ise aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda da yüzde 2,3 azaldı.

 


Almanya'nın ocak ayında ihracatının aylık yüzde 1,5 azalması, ithalatının ise yüzde 0,5 artması bekleniyordu. Böylece ülkenin ihracatı ve ithalatı beklentilerin altında kaldı.

 


2015 yılının ocak ayında ülkenin mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası 19,7 milyar avro seviyesinde gerçekleşti. 2014 yılının ocak ayında dış ticaret fazlası 14,7 milyar avro olarak kaydedilmişti.

 


Almanya, söz konusu dönemde 89,9 milyar avroluk ihracat, 74 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdi. Almanya bu dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 54,1 milyar avro değerinde mal gönderirken, bu ülkelerden 47 milyar avroluk mal aldı.

 

 

AB DIŞINDAKİ ÜLKELERE İHRACAT YILLIK BAZDA YÜZDE 0,5 GERİLEDİ

 

 

2014 yılının ocak ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 0,7, bu ülkelerden ithalat da yüzde 2,7 azaldı. Ocak ayında Avro Bölgesi ülkelerine 34,2 milyar avroluk ihracat yapılırken, bu ülkelerden 32,2 milyar avroluk mal satın alındı.

 

 

Almanya, bu yılın ocak ayında AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ise 35,8 milyar avroluk ihracat gerçekleştirdi. Ülkenin bu ülkelerden ithalatı ise 27,1 milyar avro olarak belirlendi. 2014 yılı ocak ayına kıyasla Almanya'nın AB dışındaki ülkelere ihracatı yüzde 0,5, bu ülkelerden ithalatı ise yüzde 1,5 geriledi.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak