`Altın cari işlemler dengesini olumsuz etkiledi`

TCMB`den yapılan açıklamada "Altın dış ticareti son çeyrekte cari işlemler dengesine olumsuz katkı yaptı" denildi.

03.04.2015 Cuma 14:37

Güncelleme : 03.04.2015 Cuma 14:50

Merkez Bankası, altın dış ticaretinin, düşen fiyatlara bir tepki olarak, son çeyrekte ithalatın önceki çeyreklere göre artması neticesinde, cari işlemler dengesine olumsuz katkı yaptığını bildirdi.

Merkez Bankası 2014 yılı son çeyrek dönemi için 'Ödemeler Dengesi'raporunu yayınladı.

Raporda, "Cari işlemler açığı, 2014 yılı dördüncü çeyreğinde daralma eğilimini devam ettirdi. Dış ticaret dengesindeki iyileşme, cari açıktaki azalışın temel nedenini oluşturmuştur. Altın dış ticareti, düşen fiyatlara bir tepki olarak, son çeyrekte ithalatın önceki çeyreklere göre artması neticesinde, cari işlemler dengesine olumsuz katkı yapmıştır. Net seyahat gelirleri, son çeyrekte, turist başına ortalama harcamanın düşmesi ile bir önceki yılın aynı çeyreğine göre gerileyerek, hizmetler dengesine yaptığı katkıyı azaltmıştır." denildi.

Raporda şu bilgiler verildi:

"Altın hariç tutulduğunda, ihracat bir önceki yılın aynı çeyreğine göre gerileme göstermiştir. Bölgede ortaya çıkan olaylar nedeniyle önceki dönemlerde gerileyen Irak’a ihracatın dördüncü çeyrekte yönünü tersine çevirmesi ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik ihracatın ivmesini, bir miktar düşürerek de olsa, koruması bu çeyrekte ihracata olumlu katkı yapan faktörler olmuştur. Öte yandan, bir önceki yılın aynı dönemine göre, altın ihracatı ile azalan seyahat gelirlerine paralel olarak bavul ticareti gelirlerinin azalış göstermesi ise ihracatı negatif yönde etkilemiştir.

Altın hariç tutulduğunda, ithalat harcamalarında yıllık bazda gözlenen azalış eğilimi yılın dördüncü çeyreğinde de devam etmiştir. Petrol fiyatlarında başlayan düşüşün enerji ithalatını düşürmesi ve iç talep unsurlarının ılımlı seyretmeye devam etmesi, ithalattaki gerilemenin temel nedenlerini oluşturmuştur. Altın ithalatı ise, bu dönemde altın fiyatlardaki ılımlı gerilemenin tetiklediği alım motivasyonu ile artış eğilimi göstermiştir.

Cari işlemler dengesinin dış ticaretten sonra en önemli belirleyicisi olan hizmetler kalemi, yılın dördüncü çeyreğinde cari dengeye yaptığı olumlu katkıyı azaltmıştır. Gelen turist sayısının artmaya devam etmesine rağmen, euro’nun hızlı değer kaybının etkilediği düşünülen turist başına ortalama harcamadaki düşüş, toplam turizm gelirlerinin son çeyrekte, geçen senenin aynı dönemine göre gerilemesine neden olmuştur. Öte yandan, taşımacılık gelirleri, navlun giderlerinin azalması ve turist sayısının artmasının etkisi ile bu dönemde toplam hizmet gelirlerindeki büyümeye katkı yapmıştır."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma