Altın dolarla kayıpta

Altın, Çin`in yuan referans kurunu rekor oranda zayıflatmasının ardından doların güç kazanması ile değer kaybetti.

11.08.2015 Cuma 08:51

Güncelleme : 11.08.2015 Cuma 12:53

Altın, Çin'in düşen ihracat sonrası yuanın günlük referans kurunu rekor oranda düşürmesi ile birlikte doların güç kazanması ve metale yönelik talebin azalması sonucu geri çekildi.

Spot altın yüzde 1 düşüşle ons başına 1,093.95 dolara kadar çekildikten sonra, Singapur saati ile 11:20'de 1,101.84 dolara geldi. Metal Pazartesi günü 1,109.08 dolara kadar çıkarak 21 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Altın bu yıl, ABD'de faiz artışının doları güçlendireceği beklentisi ile yüzde 7 düştü ve Çin'deki devalüasyon da doların güçlü seyrine katkıda bulunacak. Goldman Sachs Group Inc., ABD'de borçlanma maliyetlerinina rtması ve yatırımcıların altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını azaltması ile birlikte muhteelen 1,000 doların altına düşeceğini kaydetti. 

Şanghay'da Gemsha Metals Co. traderı Wallace Ng, "Piyasadaki birçok kişi bir devalüasyon bekliyordu, ancak yuan fiksinginde bir defalık yüzde 2'lik bir ayarlama değil," dedi ve "Bu durum doların güçlenmesine neden olacak ve bu dolar bazında altın için aşağı bir faktör" şeklinde konuştu.

Çin dünyanın en büyük altın üreticisiyken ve talebin bir kısmını içerideki üretimden karşılarken, altın ithalatı da yapıyor. Zayıf yuan, ellerinde yuan tutanlara için ithalatı daha pahalı hale getirecek. Ng, lokal alım gücünün düşeceğine dikkat çekti. 

Çin'de politika yapıcılar, haftasonu açıklanan dış ticaret verilerinin ihracatın Temmuz ayında beklenenden daha fazla düştüğünü göstermesinin ardından, büyümeyi desteklemenin yollarını arıyor. Yuan fiksinginde bu sabah gerçekleştirilen benzeri görülmemiş hareket, Çin Merkez Bankası'nın güçlü yuanın ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu kaydetmesinin ardından gerçekleştirildi.

KUR FİKSİNGİ

Çin Merkez Bankası'nın yuanın dolar karşısındaki fiksingini yüzde 1.9 düşürmesinin ardından, yuan yüzde 1.2 değer kaybderek 6.2848 seviyesine indi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve son bir yılın kazancını yüzde 19'a genişletti.

Hangzhou'da Nanhua Futures Co. analisti Xue Na, "Yuandaki değişiklik, ETF'lerden gelen zayıf fiziki talep ortamında, zaten baskı altında olan altının görünümünü kötüleştirdi" dedi.

ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi itibariyle 18 günün 17'sinde düştü ve 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Varlıklar geçen ay, faiz spekülasyonunun güçlenmesi ile birlikte 70.3 ton ya da yüzde 4.4 azaldı. 

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,097.90 dolara geriledi. Spot gümüş yüzde 0.9 düşüşle ons başına 15.1125 dolara kadar indikten sonra 15.1995 dolara geldi. Platin yüzde 0.6 kayıpla ons başına 980.25 dolara inerken, palladyum yüzde 0.8 gerileyerek ons başına 605.95 dolara düştü.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma