Altın dünyada eritiliyor, Türkiye`de yastık altında!

Altın fiyatlarının rekor seviyelerde yükselmesi dünyada kullanılmayan altınların eritilme oranını yedi yılda ilk defa artırırken, Türkiye`de altınlar yastık altında kalmaya devam ediyor.

23.08.2016 Cuma 10:58

Güncelleme : 24.08.2016 Cuma 07:40

Geçen yılın sonunda bin doların altını gördü diye herkesin kaçtığı altın, zayıflayan dolar ve güçlenen güvenli liman talebiyle 2016'da yüzde 26 değer kazandı ve 42 yılın en büyük ilk yarı sıçrayışını yaptı.

Bloomberg News'ün haberine göre, altındaki bu sürpriz yükseliş, yastık altlarına, sandık diplerine, raf arkalarına sakladığımız ve kullanmadığımız altın mücevheratı  değerlendirme alışkanlığını yeniden canlandırdı. Hane halklarının kuyumcu ve rehincilerden satın aldıkları altın miktarı son üç yılda azalırken, dünyadaki külçe altın üretiminin üçte birinden fazlası eritilmiş metallerden sağlanıyor

Dünya Altın Konseyi verilerine göre 2011'de altın fiyatları yüzde 45 oranında düştüğünde, altının eritilmesi de gerilemiş ve 2015'te sekiz yılın en düşük seviyesine ulaşmıştı. 2016'nın ilk altı ayında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 10 artan eritme altın, 2009'dan bu yana ilk defa yıllık artışı gördü.

TÜRKİYE ÇOK FAZLA ALTIN ERİTMİYOR

Kullanılmayan altınların satılması her ülkede aynı oranda olmuyor. Örneğin, geçen yılın en büyük altın geri dönüştürücüsü Türkiye'de 2016'da altın satışları yavaşladı.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre 2016 yılının ikinci çeyreğinde küresel altın talebi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarken, Türkiye'de ise yılın ilk yarısında altın yatırımları 8,8 ton ile tarihi düşük seviyelerine geriledi.  Konseyin raporuna göre kendini sürekli garanti altında tutmak isteyen Türk yatırımcı, altınlarını yastık altında bırakmayı tercih ediyor.

Dünyanın en büyük ikinci altın satın alan ülkesi Hindistan'da ise altın arzı yatay seyrediyor. Eski mücevherlerin yenileriyle değiştirilmesi oldukça az.

Ülkenin en büyük kenti Mumbai'de yer alan Shirpur Gold Refinery'nin Müdürü V.K. Agarawal, Bloomberg'e yaptığı açıklamada işlerinin çok yavaşladığını ve son dönemde piyasaya hurda metal girişi olmadığını söyledi.

FED, BREXİT, YAVAŞ BÜYÜME

Aralık 2015'te yaklaşık 10 yıl sonra ilk defa faiz artıran ve 2016'da en az dört artış daha öngören Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) hâlen herhangi bir değişikliğe gitmemiş olması, altındaki yükselişin en önemli nedenleri arasında. ABD'nin ekonomik verilerinin istenildiği seviyeye gelmediği için Fed'e faiz artıracak ortamı yaratmamış olması endişesi, yatırımcıyı zayfılayan dolardan çekip riski az altına yönlendiriyor.

Artan ABD borçlanma maliyetleri, Japonya ve Avrupa'nın büyümeyi canlandırmak için uyguladığı negatif faize politikasının yeterli etkinliği gösterememesi, İngiltere'nin haziranda Avrupa Birliği'nden çıkmaya karar vermesi gibi diğer endişeler de yatırımcıyı daha fazla altına çekiyor. 

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü