Altın hesapları 51 milyar lirayı aştı

Küresel döviz ve hisse senedi piyasalarındaki volatilitenin etkisiyle ilk çeyrekte altının gram fiyatı yaklaşık yüzde 6 yükselirken, bu dönemde bankalardaki altın hesaplarının değeri 51 milyar lirayı aşarak rekor kırdı.

10.05.2019 Cuma 11:19

Güncelleme : 13.05.2019 Cuma 09:10

Altına olan talebin artmasında ABD ile Çin arasındaki ticari gerilim, döviz kurlarındaki yükseliş, jeopolitik riskler ve merkez bankalarının değişime  işaret eden yol haritaları karşısında yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesi  etkili oldu.

Bu dönemde yurt içinde gram altının fiyatı yıla başladığı 218,1 lira  seviyelerinden yükselişe geçerek ilk çeyreği 230,9 liradan tamamladı. Böylece  geçen 3 aylık süreçte gram altın yüzde 5,9 değerlendi.

Söz konusu gelişmelerin etkisiyle yıl başından bu yana rekor üstüne  rekor kıran bankalardaki altın hesapları, değer bazında tarihi zirvesini  yeniledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, yurt  içi ve yurt dışı yerleşiklerin kıymetli maden depo hesapları ilk çeyrekte 2018  sonuna kıyasla 9 milyar 870 milyon lira artarak 51 milyar 260 milyon lira  seviyesine ulaştı. Bu rakamın 50 milyar 275 milyon lirası yurt içi, 985 milyon  lirası ise yurt dışı yerleşiklerin hesaplarından oluştu.

Bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesapları tutarı 2018 sonunda  41 milyar 390 milyon lira seviyesinde bulunuyordu.

BANKALARDA 220 TONA YAKIN ALTIN VAR

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda  (KMKTP) altının kilogramı mart ayının son işlem gününü 235 bin liradan tamamladı.  Buna göre bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğünün ilk çeyrek  sonunda 218,1 ton düzeyinde gerçekleştiği hesaplandı.

Yapılan hesaplamalara göre, bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü,  2018 sonunda 189,6 ton seviyesinde bulunuyordu. Bu da kıymetli maden depo  hesaplarının büyüklüğünde geçen üç ayda 28,5 tonluk artış gerçekleştiğine işaret  etti.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi