Altında karaborsaya son!

Darphane`nin haftanın her günü piyasaya altın verme kararı, karaborsayı bitirecek. Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman "Darphanenin aldığı bu kararı uygulamaya başlamasıyla piyasada altın bulamama gibi bir durum kalmayacak" dedi.

15.04.2015 Cuma 12:19

Güncelleme : 15.04.2015 Cuma 17:46

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün haftanın belli günlerinde yaptığı altın sipariş alımını haftanın bütün günlerine yayma kararı, kuyumcu esnafınca olumlu karşılandı.


Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darphanenin aldığı yeni kararın piyasaya olumlu yansıyacağını söyledi.


Özellikle altının değer kaybettiği zamanlarda vatandaşların altına adeta hücum ettiğini, darphanenin de belli günlerde sipariş aldığı için piyasada altının karaborsaya düştüğünü dile getiren Başman, "Bazen darphane, verilen siparişlere yetişemiyordu. Bunda haftanın belli günlerinde piyasaya altın vermesinin etkisi fazlaydı. Kuyumcuların haftalarca sipariş ettikleri altını alamadığı ve sıra beklediği zamanlar oluyordu. Bu da tabii ki fiyatlara olumsuz yansıyordu" diye konuştu.


Darphanenin haftalık 2,5 ton altını piyasaya sürdüğünü, bu bittiği zaman kuyumcuların diğer haftayı beklemek zorunda kaldığını dile getiren Başman, şunları söyledi:


"Darphanenin aldığı bu kararı uygulamaya başlamasıyla piyasada altın bulamama gibi bir durum kalmayacak. Bu da fiyatlara yansıyacaktır. Talebin arttığı zamanlarda birçok meslektaşımız vatandaşları eli boş göndermek zorunda kalıyordu. Elinde mal olan da ya satmıyor ya da üzerine işçilik koyarak satıyordu. Bu kararla birlikte bu tür durumlar yaşanmayacak. Ayrıca darphaneden altın alamadığı için korsan altına yönelme de azalacak ancak bu konudaki tek sorun, ani talep artışlarına darphanenin altın yetiştirip yetiştiremeyeceği."


Kuyumcu Yılmaz Gizir ise darphanenin aldığı kararın uygulanmaya başlamasıyla piyasada altın sıkıntısının önüne geçileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:


"Özellikle düğün sezonu ve altının gram fiyatının düştüğü zamanlarda vatandaşlarımızın aşırı altın talebine yetişemiyoruz. Elimizdeki altınlar bitince birçok müşterimizi geri çevirmek zorunda kalıyorduk. Bazı arkadaşlar ise ellerinde mal kalmayınca karaborsa altına yönelmek zorunda kalıyordu. Elinde mal kalan ise üzerine işçilik koyup kar etmeye çalışıyordu. Alınan bu kadar uygulanmaya başlandığında artık karaborsa altın dönemi kapanacaktır. Biz de vatandaşların taleplerini rahatça karşılayabileceğiz."

 

"
En Çok Okunan Haberler

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Enflasyon rakamları belli oldu

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum

Borsada yeni rekor