Altında yükseliş sürüyor

Altın, bir ayın en düşük seviyesinden toparlanmayı genişleterek yükselişi ikinci güne taşıyor

13.02.2015 Cuma 12:00

Güncelleme : 13.02.2015 Cuma 12:05

Altın, bir ayın en düşük seviyesinden toparlanmayı genişleterek yükselişi ikinci güne taşıyor. Altındaki yükselişte ABD’nin perakende satışlarındaki düşüşün dünyanın en büyük ekonomisindeki büyüme hızı ile ilgili şüphe yaratması ve güvenli liman olarak nitelendirilen altına talebi artırması etkili oldu.

Spot altın, yüzde 0.8 kadar yükselerek ons başına 1,231.26 dolar oldu ve Singapur saati ile 15:53’te 1,229.48 dolardan işlem gördü. Metal, 1,215.30 dolar ile 9 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından Perşembe gününü yüzde 0.3 yukarıdan sonlandırdı. Altın, 16 Ocak’tan bu yana üst üste günlük yükseliş göstermedi.

Altın, bu yıl yüzde 3.8 yükseldi. Altındaki yükselişte Yunanistan borç krizi ve Avrupa ve Asya’daki ek teşvik açıklamalarının güçlü dolar ve ABD’de faizlerin artırılacağı beklentilerinin etkilerini dengelemesi etkili oldu. Yunanistan ve Euro Bölgesi yetkilileri, Yunanistan’ın kurtarma paketinin uzatılması ile ilgili şartlarda Perşembe günü bir anlaşma sağlanamamasının ardından Cuma günü Brüksel’de pazarlıklara devam edecekler. Dolar, perakende satışlar verisinin ardından 5 aya yakın bir sürenin en büyük düşüşünü kaydetti ancak halen 10 yılın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Hong Kong’daki Wing Fung Financial Group traderlarından Mart To, “Zayıf perakende satışlar verisi altının görünümünü destekleyebilir. Yatırımcılar ayrıca Ukrayna’daki ateşkes anlaşması gelişmeleri ile birlikte Yunanistan görüşmelerinden gelecek işaretleri izliyor olacak” dedi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Perşembe günü yüzde 1 gerileyerek 1,163.11 puana inmesinin ardından 1,162.62 puana geldi. Endeks Çarşamba günü 1,174.87 puan ile en az Aralık 2004’ten bu yana en yüksek seviyedem kapanış yaptı. Düşük petrol fiyatları ve yükselen maaşlar, ABD’nin perakende satışlarında yükselişi desteklemede başarısız oldu. Perakende satışlar Ocak ayında gerileyerek düşüşü 2. aya taşıdı.

Nisan vadeli altın kontratı yüzde 0.7 yükseliş ile Comex’te ons başına 1,229.20 dolardan alıcı buldu. Spot gümüş yüzde 0.7 değerlenerek ons başına 17.001 dolara geldi ve haftalık yükselişe ilerliyor. Spot platin yüzde 0.8 yükseliş ile ons başına 1,207.75 dolara geldi. Paladyum yüzde 0.7 yukarı hareketlenerek ons başına 779.95dolardan işlem gördü.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi