AMB paketi Avrupa’ya yarayacak mı?

23.01.2015 Cuma 09:47

Güncelleme : 23.01.2015 Cuma 10:04

Liderler ve uzmanlar Avrupa Merkez Bankası’nın açıkladığı varlık satın alma paketinin Euro Bölgesi'ne etkilerini değerlendirdi.

ABD Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın ardından, Avrupa Merkez Bankası da kıtadaki ekonomik durgunluğun önüne geçmek için parasal genişleme paketi açıkladı. AMB Eylül 2016’a kadar ayda 60 milyar Euro’luk varlık satın alacak.

Paketin Euro Bölgesi geneline yayılan fiyat düşüşlerine çare olması ve enflasyonu canlandırması amaçlanıyor. Siyasiler ise paketin 2008’den bu yana Euro Bölgesi’nde yaşanan siyasi ve yapısal sorunları çözmeyeceğine işaret etti.
 

SUMMERS: ÇÖZÜM OLDUĞUNA İNANMAK HATA OLUR

Davos’ta konuşan ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, “Parasal genişlemenin her derde deva olacağını düşünmek ve bunun yeterli olacağına inanmak hata olur” dedi. Summers, “ABD’deki pakete bakacak olursak, parasal genişlemenin etki etmemesi için her türlü neden ortada” diye devam etti.
 

MERKEL: HEMEN FAYDA SAĞLAMAZ
 
AMB’nin paketine bir eleştiri de Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Frankfurt’ta yatırımcılarla bir araya gelen Merkel, “AMB’nin paketinin acil bir çözüm getirmesi beklenmemeli” dedi.
 
Merkel, “Avrupa’da rekabetçiliği artırma baskısı her zaman devam etmek zorunda. Bundan başka bir şeyin bize yardımcı olacağına inanmıyorum” dedi. Alman halkının ülkelerinin Euro Bölgesi’ndeki sorunlara çözüm için para harcamasına şiddetle karşı çıktığı biliniyor.


IHS GLOBAL: ALMANLAR BASKI HİSSEDECEK

Finansal danışmanlık şirketi IHS Global Insight’ın ekonomisti Howard Archer, “Almanlar Avrupa genelindeki sıkıntılara fazla para harcıyor olmaktan endişe ediyor” dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak