Amerikalı ekonomistlerin Fed beklentileri

Amerikalı ekonomistler, Fed`in bu akşam sona erecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin beklentilerini AA muhabiriyle paylaştı.

01.08.2018 Cuma 11:22

Güncelleme : 01.08.2018 Cuma 17:53

ABD Merkez Bankasının (Fed) Başkan  Donald Trump'ın eleştirilerinden sonraki ilk toplantısında faiz artırması  beklenmiyor.   Amerikalı ekonomistler, Fed'in bu akşam sona erecek  Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin beklentilerini AA  muhabiriyle paylaştı.

High Frequency Eonomics'in Başekonomisti Jim  O'Sullivan, FOMC'nin politika faizini yüzde 1,75-2,00 aralığında sabit tutarken,  eylül toplantısına yönelik faiz beklentilerini yükselteceği öngörüsünde  bulundu.

Öte yandan, toplantının karar metninde piyasalarda kısmen  "güvercin" olarak nitelendirilebilecek bir değişikliğin yapılabileceğine işaret  eden OSullivan, şunları kaydetti: "Fed Başkanı Jerome Powell, Kongre'ye  17 Temmuz'da verdiği para politikası sunumunda kademeli sıkılaşmaya 'şimdilik'  eklemesini yaparak faiz artırım sinyallerini zayıflattı. Bu ekleme aslında şahin  ya da güvercin olmaktan ziyade sözel yönlendirmenin azaltılacağı açıklamasıyla  uyumluydu. Bu nedenle, önceki toplantı metinlerinde yer alan 'kademeli  sıkılaştırma' cümlesine şimdilik ibaresinin veya benzerinin eklenebileceğini  düşünüyorum."

FOMC'nin haziran toplantısının ardından yayımladığı  metinde, “Komite, federal fonlama oranında kademeli ek artırımlar yapılmasının,  ekonomideki sürdürülebilir büyüme, güçlü  iş gücü piyasası şartları ve yüzde 2  simetrik enflasyon hedefiyle uyumlu olduğunu öngörüyor” ifadeleri  kullanılmıştı. Metinde, başka bir değişiklik beklemediğini belirten Jim  O'Sullivan, para politikasının genişlemeci ve risklerin dengeli olarak  tanımlanmaya devam edeceği beklentisini dile getirdi.

“ŞİMDİLİK  İBARESİNİN KARAR METNİNE GİRECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

 Moody’s Analytics  Direktörü Ryan Sweet ise FOMC’nin faizleri sabit tutacağı toplantının karar  metninde kayda değer bir değişikliğe gitmeyeceği öngörüsünde  bulundu.  Sweet, kademeli sıkılaştırmaya ilişkin ifadelere şimdilik  sınırlamasının getirilmeyeceğini belirterek,  “Kademeli ibaresi, Fed’in  iletişiminin temeli oldu. Powell’ın kademeli sıkılaştırmaya şimdilik kelimesini  eklemesi, Fed’e ekonomi beklenenden daha iyi ya da daha kötü giderse planlarını  yeniden ayarlama kapısını açtı. Buna karşın, Fed’in ‘şimdilik’ ibaresini ağustos  toplantısının karar metnine ekleyeceğini sanmıyorum” diye konuştu.

Toplantının karar metninde yükselen ticaret gerilimlerinden kaynaklanan  belirsizliğe atıfta bulunmasının düşük bir olasılık olduğunu düşünen Sweet,  enflasyona yönelik değerlendirmede ise gelen veriler ışığında kozmetik bir  değişiklik yapılabileceğini belirtti.

"BELİRSİZLİK VE TEPKİLERE RAĞMEN İKİ FAİZ ARTIŞI SİNYALİ  BEKLİYORUZ”

 Capital Economics'in ABD ekonomisti Andrew Hunter da Fed'in  faiz artırımı için eylül toplantısını bekleyeceği beklentisini paylaştı.    Hunter, "Fed'in bu hafta para politikasında değişiklik yapması olası  görünmüyor ancak toplantı metninin ticaret politikasına yönelik belirsizlik ve  Trump'tan gelen tepkilere rağmen bu yıl iki kere daha faiz artırılacağı sinyalini  vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.   Fed'in kademeli faiz  artırımlarını durdurması için gerekli şartların oldukça uzakta olduğunu düşünen  Hunter, enflasyon yukarı yönlü hareket ettiği sürece faiz artışlarına devam  edeceği öngörüsünde bulundu.  ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı  yorumların Fed'in bağımsızlığının tehdit edilmesi şeklinde yorumlanmasına karşın  para politikasını etkilemesinin olası olmadığını vurgulayan Hunter, sözlerini  şöyle sürdürdü:  “Fed Başkanı Powell’ın görevine 4 yıllığına atandığı ve  Yönetim Kurulu’na 3 üyenin daha aday gösterildiği göz önüne alındığında, Trump’ın  para politikasını etkilemesi zor görünüyor. Piyasalar da Trump’ın açıklamalarını  görmezden gelmeyi çoktan öğrendi. Faiz artırım beklentilerinin son haftalarda  artması da bunu gösteriyor.”

ABD Başkanı Trump, geçen hafta, Fed’in  faiz artırmasını eleştirerek, “Bu konuda mutlu değilim ama ekonomi için neyin en  iyi olduğunu düşünüyorlarsa onu yapmalarına izin veriyorum” diye konuşmuştu. 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma