Anlaşma çıkmadı kazanan yine Türkiye oldu!

Doha`daki petrol toplantısı anlaşmazlıkla sonuçlandı. Brent petrolün varili kritik karar sonrası yeniden 40 $`a indi. Gelişen ülkeler bayram ederken, Rusya gibi ihracatçılar karalar bağladı.

19.04.2016 Cuma 10:40

Güncelleme : 19.04.2016 Cuma 12:15

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan ve olmayan ülkelerin Doha'da bir araya gelerek petrol üretiminin dondurulmasını görüştüğü toplantıdan anlaşma çıkmadı.

Akşam'ın haberine göre, OPEC üyesi olmayan Rusya da dahil 18 petrol üreticisi ülke haftasonu Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelerek şubattan beri ulaşılmaya çalışılan bir anlaşmayı sonlandırmayı ve üretimi Ekim 2016'ya kadar ocak ayı seviyelerinde dondurmayı planlıyordu.

Fakat OPEC'in fiilen lideri durumundaki Suudi Arabistan, görüşmelerde bulunmayan İran da dahil bütün üye ülkelerin anlaşmaya dahil olması gerektiğini söyledi. Tahran ise üretimi düşürmeyi reddederek, yaptırımların kaldırılması sonrası pazar payını yeniden yakalamayı hedefliyor. Doha'da Katar Petrol Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, "Katılımcı ülkeler, üretim seviyesinin dondurulmasıyla ilgili kararın alınabilmesi için daha fazla zaman ve istişareye ihtiyaç olduğuna karar verdi" diye konuştu.

PAZAR SAVAŞI KIZIŞACAK

Petrol sektöründe büyük üreticiler arasında özellikle Riyad'ın üretimin dondurulması konusunda bir anlaşma olmaması durumunda üretimi keskin bir şekilde artıracağı tehdidi üzerine pazar payı için yeniden bir mücadelenin başlayacağı korkuları canlanacak. Haberin ardından en büyük sıkıntıyı çekecek ülkelerin başında Rusya geliyor.

YENİDEN 40 DOLAR SINIRINA GERİLEDİ

DOHA'DAN anlaşma çıkmadığı haberinin gelmesi üzerine geçtiğimiz hafta 45 dolara yaklaşan brent petrolün varili, 40 dolara kadar geriledi fakat kâr satışlarıyla tekrar 41 dolara çıktı. Fiyatlardaki düşüş ihtimalinin kısa vadede ortadan kalkması, Türkiye'nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülkelerin enerji faturasında ciddi bir iyileşme sağlayacak.

"
En Çok Okunan Haberler

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Hedefimize ulaşmakta kararlıyız`

1. çeyrek işsizlik rakamları açıklandı

Piyasa katılımcıları anketi yayımlandı

Kamuda tasarruf tedbirleri Resmi Gazete`de

Konut satışları azaldı

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Altın, gümüş ve platinde yükseliş bekleniyor

BYD Electronic, Hang Seng Endeksi`ne eklenecek

`Haziranda faiz indirimi uygun olabilir`

ABD enerji üretim kapasitesini yüzde 80 artıracak

`Faiz indirmeden önce birkaç veriye ihtiyaç var`

Çin`in tüketim ve yatırımları yavaşladı

`Piyasa yumuşak iniş konusunda fazla iyimser`

Ping An, HSBC`deki payını azaltacak

Merkez Bankası`nın rezervleri yükseldi