Ar-Ge faaliyetleri yönetmeliğinde değişiklik

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin teknolojiyle ilgili Ar-Ge harcamaları, bu projelerin bakanlıkça Ar-Ge projesi olarak değerlendirilmesi şartıyla, kazancın tespitinde indirim konusu yapılacak.

14.02.2017 Cuma 10:41

Güncelleme : 15.02.2017 Cuma 09:59

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin  teknolojiyle  ilgili araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcamaları, bu projelerin bakanlıkça  Ar-Ge projesi olarak değerlendirilmesi şartıyla, kazancın tespitinde indirim  konusu yapılacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının,  "Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin  Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği",  Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin  gerçekleştirdikleri yeni teknoloji ve bilgi arayışıyla ilgili Ar-Ge harcamaları  tutarının yüzde 100'ü, bu kapsamdaki projelerin Bilim, Sanayi ve Teknoloji  Bakanlığı tarafından Ar-Ge ve yenilik projesi olarak değerlendirilmesi şartıyla,  kazancın tespitinde indirim konusu yapılacak.

Ar-Ge indiriminden faydalanılmaya başlanacağı döneme ait geçici vergi  beyannamesinin verileceği tarihe kadar, Ar-Ge faaliyetiyle ilgili olarak  Bakanlıkça belirlenecek formata uygun şekilde projeye ilişkin hazırlanacak  başvuru formu, Bakanlığa elektronik veya yazılı olarak gönderilecek. Bu süre  içinde başvurusu yapılmayan projelerle ilgili çalışmalara başlanıp harcama  yapılmakla birlikte projenin herhangi bir aşamasında başvuru yapılması ve  projenin uygun bulunması halinde, başvuru tarihinin içinde bulunduğu geçici  vergilendirme döneminin başlangıcından itibaren yapılan Ar-Ge harcamaları Ar-Ge  indiriminden yararlanabilecek, Ar-Ge projesi bittikten sonra yapılan başvurular  ise değerlendirmeye alınmayacak.

Başvurusu yapılan proje, Bakanlık tarafından genel değerlendirmesi  yapıldıktan sonra, bilimsel olarak incelenerek yeni bilgi ve teknoloji arayışına  yönelik olup olmadığının tespit edilmesi için TÜBİTAK'a gönderilecek. TÜBİTAK  tarafından ihtiyaç duyulması halinde ilave bilgi ve belgeler de istenilmek  suretiyle söz konusu başvuruyu incelemek üzere konusunda uzman en az iki  akademisyen hakem olarak görevlendirilecek. Değerlendirme raporları dikkate  alınarak, projenin yeni bilgi ve teknoloji arayışına yönelik olup, olmadığına  ilişkin sonuç yazısı hazırlanacak.

Sonuç yazısının bir örneği başvuru sahibine Bakanlık tarafından  gönderilecek. Başvuru sahibi, olumlu sonuç yazısının bir örneğini gelir veya  kurumlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine verecek. Projeye  ilişkin bütçe, süre, personel ve benzeri değişiklik talepleri ile ilgili tüm  işlemler Bakanlık onayına tabi olacak. Bakanlık tarafından gerekli görülmesi  halinde bu konularda TÜBİTAK’ın görüşü alınabilecek.

Öte yandan, rekabet öncesi iş birliği projeleri kapsamında yapılan  harcamalara ilişkin Bakanlıkça gerçekleştirilecek ödemelerin, dönemsel izlemeyi  müteakip dönemlerde yapılması esas olacak. Ancak proje ortakları tarafından talep  edilmesi halinde, proje kapsamındaki harcamalara ilişkin Bakanlıkça  gerçekleştirilecek ödemeler, proje destek sözleşmesinde ilgili dönem için  öngörülen destek tutarının yüzde 20’sini geçmemek üzere dönemsel ödemelerden önce  teminat karşılığında ön ödeme şeklinde yapılabilecek.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma