Aramco sadece Tedavul`da halka arz edilebilir

Dünyanın en büyük halka arzı olması beklenen Aramco`nun ilk halka arzında flaş iddia ortaya atıldı. Suudi Arabistan`ın milli petrol şirketi Aramco`nun ilk halka arzının (IPO) sadece Suudi Arabistan borsası Tedavul`da gerçekleşeceği ve yurt dışındaki borsalardaki arzın şu an için askıya alındığı öne sürüldü.

20.03.2018 Cuma 09:43

Güncelleme : 20.03.2018 Cuma 14:29

Küresel finans dünyası ve petrol endüstrisinin  yakından takip ettiği Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Aramco'nun ilk  halka arzının (IPO) sadece Suudi Arabistan borsası Tedavul'da gerçekleşeceği ve  yurt dışındaki borsalardaki arzın şu an için askıya alındığı öne  sürüldü.The Wall Street Journal'ın Suudi yetkililere dayandırdığı  haberde, yetkililerin Aramco'nun IPO'sunun gelecek sene Tedavul'da  gerçekleşmesinin planlandığını, böylece Suudi borsasına yabancı sermayenin  çekileceğini söylediği belirtildi. 
  
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Aramco'nun  IPO'sunun kendi ülkesinin dışındaki borsalarda gerçekleşmesine sıcak bakmamaya  başladığına yer verilen haberde, bu hafta ABD'de resmi temaslarda bulunacak bin  Selman'ın ziyaret süresince IPO hakkında herhangi bir açıklama yapmasının  beklenmediği kaydedildi.
 
Haberde, bin Selman'ın yurt dışında gerçekleşecek bir IPO konusundaki  yasal risklerin "üstesinden gelinemez bir hal alabileceği konusunu kabullendiği"  vurgulanırken, bu risklerin arasında Aramco'nun yönetimi, yapısı ve finansal  şeffaflığı gibi sorunların olduğu gösterildi.
 
Öte yandan, CNBC'nin haberinde ise Aramco'nun Tedavul'daki IPO'sunun  bu senenin ikinci yarısında, yurt dışındaki borsalarda ise gelecek sene  gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.
 
Haberde, ayrıca, petrol fiyatlarının şu anda geçen yıllara göre daha  yüksek olması nedeniyle, Aramco'nun IPO'suna öncesine kıyasla çok da ihtiyaç  duyulmadığına dikkat çekildi.
 
Suudi Veliaht Prensi bin Selman'ın "Vizyon 2030" planı kapsamında,  Aramco'nun yüzde 5'inin özelleştirilerek 100 milyar dolar gelir elde edilmesi  hedeflenirken, ayrıca ülke ekonomisinin petrole olan yüksek bağımlığının  azaltılması ve Tedavul'a yabancı sermayenin çekilmesi isteniyor. Öte  yandan, uzmanlar, Suudi Arabistan'ın ham petrol rezervlerini net olarak  açıklamaması ve Aramco'nun tamamen halka açık bir şirket yerine Riyad yönetiminin  kontrolü altında olması endişeleriyle yatırımcıların IPO'ya beklenen talebi  göstermeyebileceği hakkında yatırımcıları uyarıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak