`Artık yatırımcıların gözünde gelgit yaşayan ülke değiliz`

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar "Türkiye artık aralarında Moody`s`in de yer aldığı üçlü not çetesinin çıkar oyunlarıyla yatırımcıların gözünde gelgitler yaşayan bir ülke değil" dedi.

24.09.2016 Cuma 13:33

Güncelleme : 26.09.2016 Cuma 07:13

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Türkiye artık aralarında Moody's'in de yer aldığı üçlü not çetesinin çıkar oyunlarıyla yatırımcıların gözünde gelgitler yaşayan bir ülke değil."  değerlendirmesinde bulundu.

Çağlar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in  Türkiye'ye ilişkin kararına yönelik yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye artık  aralarında Moody's'in de yer aldığı üçlü not çetesinin çıkar oyunlarıyla  yatırımcıların gözünde gelgitler yaşayan bir ülke değil. Türkiye, yatırımcıya  notun ötesinde bir yatırım potansiyeli sunuyor. Bu nedenle Moody's'in aldığı  kararın yatırımcı üzerinde kalıcı bir etkisi olacağını düşünmüyorum." ifadelerini  kullandı.

Türkiye dik durdukça "not silahı"nın kullanıldığını belirten Çağlar,  Moody's ile çıkar ortağı olduğu banka ve şirketlerin çevirdikleri dolapları  dünyanın bildiğini kaydetti.

Çağlar, iki gün önce "Türkiye ekonomisinin 15 Temmuz darbe  girişiminden sonra yaşadığı şok büyük ölçüde kayboldu" diyen Moody's'in iki gün  sonra not düşürdüğüne işaret ederek, "Türkiye'nin krediye değer olup olmadığını  bu Moody's mi ölçecek?” değerlendirmesinde bulundu.

ASKON GENEL BAŞKANI KOCA  

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa  Koca ise derecelendirme kuruluşlarının verdiği notların önemli, ancak her şey  demek olmadığını kaydetti.

Moody's'in kararı ile birlikte Türkiye'nin üç büyük derecelendirme  kuruluşundan ikisindeki notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düştüğünü  ifade eden Koca,  Standard & Poor's'un, 15 Temmuz'daki FETÖ darbe girişimi  sonrasında Türkiye'nin notunu indirdiğini anımsattı.

Koca, şunları kaydetti:

"Şimdi yapılması gereken hızla hareket edip bir an önce yaraları  sarmak ve teşvikleri de iyi değerlendirerek, ekonomik hareketliliği sağlayıp  görünümü düzeltmektir. Ülkemizin hem darbe görüntülerinden kurtulması hem de  olağanüstü halden bir önce çıkması ve normalleşmesi lazım. Böylece derhal  toparlanıp, imajı onarmalıyız. Ekonomik hareketlilik için ülkede hukuk üstünlüğü  ve siyasal istikrar görüntüsü acilen en güçlü konumuna kavuşturulmalıdır."

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma