`Arz kesintisi` gerginliği petrolde fiyatları yükseltti

Trump ve OPEC arasındaki `arz kesintisi` gerginliği petrolde fiyatları yükseltti. Geçen haftayı 70 dolar üzerinde kapatan ham petrol, yeni haftaya sert yükselişle başladı ve günün ilk yarısında %2,20 kazançla 72,40 dolar seviyesine çıktı. Brent petrol de %2,60 kazançla 80,95 dolara seviyesine yükseldi.

24.09.2018 Cuma 12:05

Güncelleme : 25.09.2018 Cuma 10:17

ABD Başkanı Trump, geçen hafta OPEC ve diğer üretici ülkeleri uyararak petrol üretimini artırmaları çağrısında bulundu. Trump, 'Biz Orta Doğu ülkelerini koruyoruz, biz olmasak uzun süre güvende olmazlar. Onlar ise daha yüksek petrol fiyatları için bastırmaya devam ediyor, bunu hatırlayacağız. OPEC tekeli, fiyatları şimdi düşürmeli.' açıklaması ile fiyatların indirilmesini istemişti.
 
OPEC ve diğer üretici ülkeler, günlük petrol üretim oranlarını artırmadı ve hafta sonu yapılan görüşmede S. Arabistan ile Rusya, üretimin artırılması için bir gerekçe yok ve üyeler arasında da bu yönde bir tavsiye olmadı dedi.
 
S. Arabistan Enerji Bakanı Halid el Falih, S. Arabistan'ın üretimi artırmaya yetecek fazla kapasiteye sahip olduğunu ancak OPEC'in projeksiyonlarına göre şu anda böyle bir adıma gerek olmadığını söyledi.
 
Üretici ülkelerden arz artışına gidilmeyeceği açıklamalarının gelmesi bununla beraber ABD'de sondaj kuyusu ve stoklarda azalma görülmesi ile petrol fiyatlarında hızlı yükseliş yaşandı.
 
Geçen haftayı 70 dolar üzerinde kapatan ham petrol, yeni haftaya sert yükselişle başladı ve günün ilk yarısında %2,20 kazançla 72,40 dolar seviyesine çıktı. Brent petrol de %2,60 kazançla 80,95 dolara seviyesine yükseldi.
 
Hem arz tarafında artışa gidilmemesi hem ABD stoklarında ve sondaj kuyularında azalma yaşanması hem de yaklaşan İran yaptırımı öncesinde petrol fiyatları yükselişine devam ediyor. Ham petrolde 22 Mayıs zirve seviye olan 73 dolar en yakın direnç olarak takip edilirken 70 dolar tabanının korunması ile 75 dolar seviyesine doğru alımların sürebileceği ön görülüyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma