`Asgari ücrete yapılacak zama evet diyoruz`

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, Biz `evet` diyoruz, hükümet `evet` diyor, işverenlerin de `evet` diyeceğini umut ediyorum.

13.11.2015 Cuma 13:24

Güncelleme : 13.11.2015 Cuma 13:58

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin, "Biz 'evet' diyoruz, hükümet 'evet' diyor, işverenlerin de 'evet' diyeceğini umut ediyorum. Asgari ücretle çalışan işçiler ocak ayının başından itibaren bin 300 lira almaya başlayacak" dedi.

Seçim dönemi boyunca gündemde en çok konuşulan konu "asgari ücrete yapılacak zam" oldu. Bu kapsamda, 1 Ocak 2016'dan itibaren, asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilebileceği gündeme geldi.

Konu hakkında Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de "Asgari ücret komisyonu 1 Aralık'ta toplanıyor. Hükümet'in tavsiyesi komisyona iletilecek. Asgari ücret 1 Ocak 2016 itibariyle bin 300 lira olacak" açıklamasında bulunmuştu.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, G20 Liderler Zirvesi kapsamında Limak Atlantis Otel'de düzenlenen L20 Toplantısı oturumu öncesi, asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bu hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakanlıkta bir araya geldiklerini ve yaklaşık 7 saat süren bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Atalay, işverenlerin tamamının da toplantıda hazır bulunduklarını aktardı.

BİR SIKINTI GÖRMÜYORUM

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, bin 300 lira ile geçinmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, ülkede 5 milyon 400 bin civarında asgari ücretle çalışanın bulunduğunu bildirdi.

Bu paranın başlangıç ücreti olduğunu anlatan Atalay, şu bilgileri verdi:

Bu konuyla ilgili söz konusu toplantıda bir, iki işverenimizin serzenişi oldu ama bir problem görmüyorum, bir sıkıntı da görmüyorum. Sayın Başbakan, işverenlerin büyük bölümü de bu konuyla ilgili olumlu görüş belli etti. Bazı işverenlerimiz de 'bu yükün bir bölümünü hükümet alsın' diye ifade etti. Bununla ilgili Sayın Başbakan da 'bir çalışma yapacaklarını' söyledi. Aralık ayı başında komisyon toplanacak, Türk-İş olarak da biz komisyonun tarafıyız. Asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin biz, 'evet' diyoruz, hükümet 'evet' diyor, işverenlerin de 'evet' diyeceğini umut ediyorum. Asgari ücretle çalışan işçiler ocak ayının başından itibaren bin 300 lira almaya başlayacak. Asgari ücrette bir problem görmüyorum. Bir an evvel insanlara ocak ayının başından bu paralarını versinler."

GIDA SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLA MADENDE ÇALIŞANIN DURUMU BİR OLMAMALI

Atalay, bu konuya ilişkin aslında önemli bir sorunun olduğunu ileri sürerek, "On yıldır iş yerlerinde çalışanlar var, bin 300 lira para alıyor. Yeni işe giren de bin 300 lira alacak, bunların durumu ne olacak? Bunların kademesinin artırılması gerekiyor. Problemin biri bu" diye konuştu.

Diğer bir problemin daha bulunduğunu belirten Ergün Atalay, "Çok tehlikeli ve az tehlikeli işler var. Bunların ücretinin bin 300 liranın üzerinde olması gerekiyor. Bir tekstil ya da gıda sektöründe çalışanla, madende çalışanın durumu bir olmamalı, diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak