Asgari ücrette yeni ceza sistemi

Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasıyla kaçak işçi çalıştırma oranları da artmaya başladı. SGK ise denetimlerini sıklaştırdı. 1 yıl kaçak işçi çalıştırmanın cezası 49 bin liraya çıkarıldı.

23.01.2016 Cuma 10:31

Güncelleme : 23.01.2016 Cuma 10:55

Asgari ücret 1300 TL oldu. Asgari ücretteki bu artış sonrası birçok işverenin kaçak işçi çalıştırmaya başladığı iddiaları Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) harekete geçirdi.

SGK, kaçak işçi çalıştırma ile ilgili denetimlerini sıklaştırdı. Kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen işletmelere para cezası kesiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında şirketleri yakından takip ediyor. SGK, asgari ücrette yapılan artış sonrasında kaçak işçi
denetimlerini arttırdı. Her ilde bulunan bin 500 sosyal güvenlik denetmeni, kaçak işçi tespitinin yanı sıra sahte sigorta denetimi de yapıyor.

YARIM MİLYAR TL CEZA

SGK denetmenleri geçen yıl çoğu ihbar sonucu 70 binin üzerinde iş yerinde denetim gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 50 bine yakın kaçak çalıştırılan işçi kayıt altına alındı. Kaçak işçi çalıştıran işletmelere de 500 milyon Türk lirasının üzerinde para cezası kesildi.

9.5 MİLYON KAYIT DIŞI ÇALIŞAN VAR

Yapılan denetimlere rağmen Türkiye’de kayıt dışı istihdam büyük bir sorun. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 27 milyon 150 bin çalışan bulunuyor. Bu çalışanlardan yüzde 35,1’de kayıt dışı olarak istihdam ediliyor. 9.5 milyon kayıt dışı çalışan, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadığı için de sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

CEZA AĞIRLAŞTIRILDI

Ceza asgari ücretle sigortasız işçi çalıştıran işverenin cezaları da arttırıldı. 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırılan bir işçi için 38 adet asgari ücret cezası karşılığı 49 bin lira ceza kesilecek. Bunun yanı sıra teşvik primleri kesilecek, iş kazası, meslek hastalığı varsa bunların masrafları da işverene fatura edilecek.

DEVLETİN ZARARI 60 MİLYAR

Kayıt dışı istihdam nedeniyle kamu da zarara uğruyor. Her yıl 60 milyar liranın üzerinde para devletin kasasına girmiyor. Kayıt dışı istihdamın engellenmesi halinde sosyal güvenlik sistemindeki açık önlenebiliyor. Türkiye’de 2014 yılında 50 milyar TL sosyal güvenlik açığı meydana geldi. Kayıt dışı istihdamda 1 puanlık azalma devletin kasasına yaklaşık 2 milyar Türk lirası para girmesi anlamına geliyor.

"
En Çok Okunan Haberler

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Dolar bugün kaç TL? 

Borsa yatay açıldı