`Asgari ücretteki artışı KOBİ`lere yüklemeyin`

KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Başkanı Keçeci "Asgari ücretin artmasıyla oluşacak yüzde 30`luk ek yükün tamamıyla KOBİ`lere yüklenmesi adil olmayacaktır " dedi.

19.12.2015 Cuma 11:54

Güncelleme : 19.12.2015 Cuma 11:54

KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, asgari ücretin artırılmasının getireceği ek yükün KOBİ sınıfındaki işletmeleri olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Asgari ücretin artmasıyla oluşacak yüzde 30'luk ek yükün tamamıyla KOBİ'lere yüklenmesi adil olmayacaktır. Hükümetin uygun bulacağı oranda, daha az vergilendirilmiş bir artışın yansıması sağlanmalıdır" dedi.

KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla TOBB, Halk Bankası, KOSGEB, TESK ve ülke genelinden sanayi ve ticaret odalarının ortaklığıyla kurulan şirketin başkanlığını yürüten ve aynı zamanda Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları değerlendirdi.

KOBİ'lerin bütçe yapısını iyi bilen bir kurumun başında olması nedeniyle, asgari ücret gibi artışların firmaları nasıl etkileyeceğine ilişkin değerlendirmeler yaptıklarını dile getiren Keçeci, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasının işverene yüzde 30 ek maliyet getireceğini kaydetti.

İşverenin, çalıştırdığı işçi başına 560 liralık artışla bin 939 liralık bir maliyeti yükleneceğini anlatan Keçeci, "KOBİ'lerin dar maliyetlerle iş yaptıkları bir ortamda bu maliyeti yüklenebilecekleriyle ilgili tereddütlerimiz var" dedi.

KOBİ sınıfındaki işletmelerin genelde düşük kar marjıyla, katma değeri yüksek olmayan sektörlerde faaliyet gösterdiğini, özellikle 10'un altında çalışanla çarkı döndürmeye çalışan firmaları zor günlerin beklediğini ileri süren Keçeci, bu maliyetin satış fiyatlarına yansıtılmasının da mümkün gözükmediğini savundu.

Maliyetlerin özellikle emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren tekstil ve konfeksiyon sektöründeki firmaları olumsuz etkileyeceğini, Denizli gibi kentlerde bunun etkilerinin hissedileceğini öne süren Keçeci, şöyle konuştu:

"Asgari ücretin artmasıyla oluşacak yüzde 30'luk ek yükün tamamıyla KOBİ'lere yüklenmesi adil olmayacaktır. Hükümetin uygun bulacağı oranda, daha az vergilendirilmiş bir artışın işverene yansıması sağlanmalıdır. KOBİ'ler başka türlü bunun altından kalkamayacaklardır. KOBİ'lerin bu farkı kesinlikle maliyetlerinin üstüne yükleyemeyeceklerine inanıyorum. Uluslararası rekabet nedeniyle satış fiyatlarında farklılık yaratabileceklerini düşünmüyorum. Zaten genelde katma değeri yüksek ürünlerin üretilmediği bir ortamdayız. Dolayısıyla KOBİ'lerimiz dara düşecektir. Örneğin tekstil sektöründe emek yoğun üretim yapılması, genelde yüklü miktarda piyasa ürünü üretebilmesi ve kar marjının düşük olması nedeniyle etkilenme söz konusu olacak. Tekstil sektörü gibi sektörlerdeki firmalar bu yükü fiyatlarına yansıtamaz, bulacakları yol ya işçi çıkarmak olacaktır ya işlerini küçültmek. İmkan bulurlarsa Bulgaristan, Romanya, Moldava gibi ülkelere işlerini taşımak isteyenler olabilir."

Hükümetin yapacağı düzenlemelerle asgari ücretteki artışın işverene daha az yansımasını sağlaması gerektiğini kaydeden Keçeci, aksi taktirde sorunun işçi-işveren ilişkilerindeki dostluğu, birlikteliği sarsacak boyutlara gelebileceğini iddia etti.

 

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü