Asya başka bir finansal krizi atlatabilecek güçte

Asya ülkeleri, yaşanacak başka bir finans krizi atlatabilecek güce sahip.

03.07.2017 Cuma 09:10

Güncelleme : 03.07.2017 Cuma 13:14

Asya ülkelerinde para birimi ve hisse senedi piyasaları, bundan 20 yıl önce gerçekleşen ekonomik krizden sert bir şekilde etkilenmişti. Yaşanan bu kriz, Asya'daki hükümetlerin düşmesine sebep olmuş ve milyonlarca insanı tekrar fakirliğe itmişti. Ancak şimdi, Asya, olası bir krize karşı dünyadaki en güçlü koruyucu araçlardan bazılarına sahip.

Dünyanın en büyük merkez bankaları, ya parasal teşviği kaldırıyor ya da bunun yollarını arıyor. Bu durum, gelişen piyasalarda likiditeyi azaltabilir, para birimlerine baskı yapabilir veya dolar borç geri ödemelerinin maliyetini yukarı çekebilir.

Asya, elinde, dünyadaki toplam rezervlerin yarısından 6 trilyon dolar kadar daha fazla Döviz rezervi tutuyor. Çin, sahip olduğu 3 trilyon dolarlık rezervle Asya rezervlerinin başını çekiyor. Asya'daki rezervler, 1996 yılında, 1 trilyon dolardan daha azdı ve merkez bankaları, George Soros gibi yatırımcılar, sabit ve idare edilen para birimlerine spekülatif saldırılarda bulunduğunda, yetersiz kalıyordu.  Şu an, çoğu ülkede para birimlerinin dalgalanan kur oranı sistemine sahip olması, merkez bankalarının üzerindeki para birimlerinin belirli bir kısmını savunma baskısını azaltıyor.

Bunun yanı sıra, Asya'daki cari hesap pozisyonları, çoğu ülkenin bir kaç yıldır cari fazlası olmasıyla birlikte, çok daha güçlü durumda. Ticaret ile faiz ve kar payı ödemelerini de içeren finansal akışların göstergesi olan cari hesap, yatırımcılar tarafından, ülkelerin kriz karşısındaki direnç göstergesi olarak kullanılıyor.

Tokyo'da SBI Securities Co. sabit gelir birimi genel müdürü Tsutomu Soma, "Asya, aldığı derslerle büyük bir yol katetti" dedi ve "Bölge, aldığı bu derslerin bedelini ağır bir şekilde ödemiş olsa da, bunun sonrasında, büyük bir gelişme kaydetti" diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma