Asya borsaları yükseldi

Asya borsaları, Japonya Merkez Bankası`nın para politikasını daha da gevşetme kararı almasının ardından haftanın ilk işlem gününde yükseldi.

27.04.2020 Cuma 10:29

Güncelleme : 27.04.2020 Cuma 15:14

BoJ, yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerini  azaltmak amacıyla para politikasını daha da gevşeterek, sınırsız miktarda devlet  tahvili alımı yapacağını bildirdi. Bu kapsamda daha önce yıllık 80 trilyon yen  olan devlet tahvili alım miktarı üst sınırını metinden kaldıran banka, toplamda  yaklaşık 20 trilyon yen olacak şekilde şirket tahvili ve bonosu alımı  gerçekleştireceğini duyurdu.

Öte yandan BoJ'un ekonomik aktivite ve fiyat görünümüne ilişkin  değerlendirme ve beklentilerinin yer aldığı metin de bankanın sitesinde  yayımlandı.

Japonya ekonomisindeki ciddi durumun Kovid-19 salgını nedeniyle  sürmesinin muhtemel olduğu belirtilen metinde, 2020 mali yılı için enflasyon  beklentisi yüzde 1,0 ila yüzde 1,1 aralığından, yüzde eksi 0,7 ila yüzde eksi 0,3  aralığına revize edildi. Bu dönemde Japonya ekonomisinin yüzde 3 ila yüzde 5  arasında daralacağı öngörüldü. Banka daha önce ekonominin 2020 mali yılında yüzde  0,8-1,1 bandında büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.

Kararın ardından değerlendirmelerde bulunan BoJ Başkanı Haruhiko  Kuroda, Kovid-19'un Japon ekonomisi üzerinde ağır bir etki yaptığını belirterek,  tahmin dönemi içinde fiyatların yüzde 2 hedefine ulaşmasının olası olmadığını, bu  hedefi tutturana kadar güçlü parasal gevşemeye devam edeceklerini bildirdi.

Gelişmelerin ardından Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,71 artarak  günü 19.783 puandan tamamladı. Dolar/yen paritesi yüzde 0,3 değer kaybederek  107,2 seviyelerine geriledi.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,2 yükselerek  2.816 puan oldu. Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 2,3 artışla 24.272 puanda, Hong  Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,9 primle 24.272 puanda ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,8 kazançla 1.923 puanda seyrediyor.

"
En Çok Okunan Haberler

JP Morgan gelir beklentisini yükseltti

`Bu yaz bir faiz indirimi mümkün`

Net UYP açığı belli oldu

Morgan Stanley, S&P 500 beklentisini değiştirdi

Çin bazı ABD`li firmaların faaliyetini yasakladı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi arttı

Rusya`dan 2 Alman bankasıyla ilgili karar

Çin faiz oranlarını değiştirmedi

Londra yabancı yatırım çekmede Avrupa`nın lideri

Japonya`da devlet tahvili getirisi yükseldi

Çin`in konut sektörü önlemi yeterli bulunmadı

Japonya`da market satışları 5 aydır artıyor

İngiltere`de konut fiyatları rekor seviyede

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

Konut satışları azaldı