Asya hisseleri Çin PMI verisi ile çakıldı

Çin imalat PMI verilerinin 77 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle Asya borsaları sert düştü.

21.08.2015 Cuma 09:15

Güncelleme : 21.08.2015 Cuma 11:57

Asya ve özel olarak Çin hisseleri Çin PMI verileri ile sert düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi TSİ 06:36 yüzde 2,1 değer kaybetti. Hong Kong Hang Seng endeksinde kayıp yüzde 2,3 olurken, Tayvan borsası yüzde 2,4 düştü.

BloombergHT'de yer alan habere göre,  Çin hisseleri ise 4 yılın en kötü haftalık kaybına doğru ilerledi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2,7 gerileyerek, bu yıl ilk defa 200 günlük ortalamanın altında kapanmaya hazırlandı.

Çin'in imalat sanayi göstergesi 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerileyerek yavaşlayan ekonominin ek politika desteği ihtiyacı duyacağına işaret etti.

Caixin Media ve Markit Economics’in hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ağustos ayında 47.1 olarak gerçekleşti. Ekonomistler 48.2 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörmüştü. Geçtiğimiz ay endeksin nihai seviyesi 47.8’di. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Japon hisseleri ise ABD piyasalarındaki 500 milyar dolarlık satış dalgasının ardından sert düşüş kaydederken, Topix endeksi 10 ayın en büyük haftalık kaybına doğru yol aldı.

Endeks, TSİ 06:45 itibariyle yüzde 2,6 değer kaybederek 1.581 puana geldi. Böylelikle endeksin haftalık kaybı yüzde 5 oldu. Bu haftalık düşüş, Ekim ayından bu yana en büyük gerileme olarak kaydedildi.

Toyo Securities stratejisti Ryuta Otsuka, "Piyasaları saran ortam Çin ekonomisinin yavaşlaması ve emtia fiyatlarındaki düşüş ile değişti. Deniz aşırı piyasalardaki karmaşa, yatırımcıların ekonomi ve şirket bilançoları ile ilgili güven duyamayacağını gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak