Asya Kalkınma Bankasından enerjiye 4 milyar dolar

Asya Kalkınma Bankası Enerji Yatırımları Başdanışmanı Zhai "Banka, bu yıl enerji için ayırdığı 4 milyar dolar kredinin en az yarısını yenilenebilir enerji projelerine kullandıracak" dedi.

11.01.2016 Cuma 11:13

Güncelleme : 11.01.2016 Cuma 11:48

Asya Kalkınma Bankası Enerji Yatırımları Başdanışmanı Yongping Zhai, bu yıl enerji sektörüne ayıracakları 4 milyar dolarlık kredinin en az yarısının yenilenebilir enerji projeleri için kullandırılacağını belirterek, "Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde enerji sektöründe faaliyet göstermek isteyen Türk firmalarına kaynaklarımız sonuna kadar açık" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Zhai, bankanın enerji sektörü için ayırdığı kredinin, ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji projeleri, enerji verimliliği, altyapı, elektrik iletim ve dağıtım alanlarında kullandırıldığını söyledi.

Özellikle Çin, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Vietnam gibi ülkelerin banka fonlarından büyük ölçüde yararlandığını ifade eden Zhai, şöyle devam etti:

"Asya Kalkınma Bankası, bu yıl enerji sektörüne 4 milyar dolar kredi ayırıyor. Kredinin en az 2 milyar dolarlık kısmı yenilenebilir enerji projeleri için kullandırılacak. Kalan kısmının ise akıllı şebeke yatırımlarını da kapsayacak şekilde, enerjiye erişimi kolaylaştıracak ve verimliliği esas alan altyapı yatırımlarına yönlendirilmesini hedefliyoruz. Şu anda birçok proje kredisi onay aşamasında. Kredi desteği verilen ülkelerin büyüklükleri göz önüne alındığında genellikle Çin, Hindistan, Pakistan ve Endonezya'daki projeler daha büyük çaplı oluyor.

YILLIK 6 MİLYAR DOLAR HEDEFLENİYOR

Zhai, Banka olarak enerji sektörüne ayrılan kredi hacminin 2020'ye kadar yıllık 6 milyar dolara yükseltilmesini amaçladıklarını ve destek sağladıkları ülkelerde daha aktif olmayı istediklerini anlattı.

Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde enerji sektöründe faaliyet göstermek isteyen Türk şirketlerine danışmanlık hizmeti verilebileceğine işaret eden Zhai, "Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde enerji sektöründe faaliyet göstermek isteyen Türk firmalarına kaynaklarımız sonuna kadar açık. Ayrıca,16-17 Mart'ta Filipinler'de düzenleyeceğimiz İş Fırsatları Forumu'nda Türk firmalarını ağırlamaktan memnun olacağız" ifadelerini kullandı.

Asya Kalkınma Bankası, geçen yıl enerji sektörüne 5 milyar doları bulan finansman sağlamış, kredi verdikleri en büyük proje ise Hindistan'ın 1 milyar dolar maliyetindeki "Yeşil Koridor Projesi" olmuştu.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak