Asya MB’leri balonları teşvik ediyor

Asya merkez bankaları faiz oranlarında indirime giderek balonları teşvik ediyorlar.

12.06.2015 Cuma 09:01

Güncelleme : 12.06.2015 Cuma 10:12

Son yıllarda merkez bankalarının varlık-fiyat balonlarını şişirmekteki rolü ile ilgili pek çok araştırma yapıldı. Asya’daki son gelişmeler daha araştırmanın yapılabileceğine işaret ediyor.

Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin faiz oranlarında indirime gitmesi ile birlikte, Avustralya ve Çin’in ek gevşemeye gitme olasılığı bulunuyor. ABD’de rekor seviyede mortgage patlaması görülmesinin ardından bu ülkelerin politika yapıcıları da balon risklerini artırıyorlar.

Yeni Zelanda Merkez Bankası Perşembe günü aldığı karar ile ülkenin en büyük şehrinde gayrimenkul piyasası patlaması riskine rağmen faiz oranlarını düşürdü. Güney Kore’nin aynı gün gittiği faiz indirimi zaten rekor seviyede olan hane halkı borç seviyelerini daha da yükseltebilir. Avustralya Merkez Bankası Guvernörü Glenn Stevens Çarşamba günü faiz oranlarını tekrar indirebileceğini belirtti. Ancak Sydney’deki konut piyasası iç açıcı değil. Ardın Çin piyasaları geliyor. Çin hisseleri piyasa değeri, politika yapıcıların teşvik moduna girmesi ile geçtiğimiz yıl 6.5 trilyon dolar yükseldi.

Politika yapıcılar, likidite aşımının bazı sektörler için tehlikeli olduğunun farkında ancak büyümenin yavaşlaması ve işgücü piyasalarının zayıflaması ile birlikte fazla seçenekleri bulunmuyor.
 
Hong Kong’da HSBC Holdings Plc Asya ekonomik araştırma yöneticisi Frederic Neumann, “Asya merkez bankaları zor bir durumda. Ek gevşemeye gitmek balonları şişiriyor ancak harekete geçmemek de bir opsiyon değil” dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?