ATO`dan `ucube dil` uyarısı

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Türkçe`nin batı dillerinin istilası altında olduğunu belirterek, "Bir ülkenin bayrağı ne kadar önemliyse dili de o kadar önemlidir. Dilimizi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıyız." ifadesini kullandı.

20.03.2018 Cuma 12:44

Güncelleme : 20.03.2018 Cuma 17:43

Ankara Ticaret Odası'ndan (ATO) yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara İl Milli Eğitim  Müdürlüğünün "Dilimizi Koruyalım Projesi" kapsamında ATO ve Türk Dil Kurumu (TDK)  iş birliğiyle düzenlediği "Türk Dili Çalıştayı",  ATO Meclis Salonu'nda yapıldı.
 
Baran, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkçenin dünyanın en  zengin dillerinden biri olduğuna işaret ederek, "Türkçe, batı dillerinin istilası  altında. Bir ülkenin bayrağı ne kadar önemliyse dili de o kadar önemlidir.  Dilimizi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıyız." değerlendirmesinde  bulundu.
 
Teknoloji transferi ve sosyal medyanın gelişimiyle bazı yabancı  kelimelerin Türkçeye yerleştiğine dikkati çeken Baran, "Türkilizce" olarak  tanımlanan yarı İngilizce yarı Türkçe ucube bir dilin ortaya çıktığını vurguladı.
 
Baran, şunları kaydetti:
 
"Türkçe karşılıkları olduğu halde, özentiyle ya da bilinçsizce batı  kökenli kelimeleri kullanıyoruz. Bu durum ne yazık ki dilimizi fakirleştiriyor,  kirletiyor, yozlaştırıyor. Sadece dilimizi değil, Türk kültürünü de derinden  yaralıyor ve kültürel mirasımızın yeni nesillere aktarılmasının önünde engel  teşkil ediyor."
 
Türk dilini koruma konusundaki çabalara ticaret erbabının da destek  vermesi gerektiğini belirten Baran, tabelalarda Türkçe kelimelerin kullanılmasına  azami özen gösterilmesi çağrısında bulundu.

"
En Çok Okunan Haberler

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Dolar bugün kaç TL? 

Borsa yatay açıldı